PDA

Bekijk de volledige versie : CO2-gehalte in atmosfeer stijgt sneller dan verwacht


Steven Willemsens
23rd October 2007, 14:36
Het CO2-gehalte in de atmosfeer is in de eerste zeven jaar van de 21ste eeuw sneller gestegen dan verwacht, zo heeft een internationaal wetenschapsteam bericht in het vaktijdsschrift Proceedings van de Amerikaanse Academie voor Wetenschappen (PNAS).

Josep G. Canadell van het 'Global Carbon Project' van het Australische Onderzoeksinstituut in Canberra en zijn medewerkers hebben zich door omvangrijke data geploegd omtrent de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer gedurende de laatste 150 jaar. Tussen 2000 en 2006 kwam er jaarlijks gemiddeld 4,1 miljard ton CO2 extra in onze dampkring. In de jaren tachtig en negentig was dit "slechts" 3,2 tot 3,4 miljard ton.

De wetenschappers schrijven de toename toe aan de gestegen hoeveelheid en intensiteit van de uitstoot van het broeikasgas. Dit heeft vooral te maken met de sterke economische groei in delen van Azië en China. Een derde factor is de geringere opslag van CO2 in de bodem en oceanen. Oorzaak daarvan zijn veranderde windcirculaties in de Zuidelijke Oceaan en een serie droogtes op de middelste breedtegraden.

Op grond van deze veranderingen zal het klimaat nog sterker en vroeger dan gedacht veranderen, zo waarschuwt de PNAS. (belga/dm)

Bron : http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/47436/2007/10/22/CO2-gehalte-in-atmosfeer-stijgt-sneller-dan-verwacht.dhtml

jan voorspoels
23rd October 2007, 22:11
En het zal niet beteren, door felle economische groei in Azië en vooral China dan.
Echter wel als zij het kunnen klaarspelen als pioniers de waterstofvoertuigen massaal op de markt te krijgen, kan ik verandering inbeelden. Het wagenarsenaal van china is immens, maar tevens nog belange niet op zijn maximum. Het land is immers ook uitgegroeid tot een veelvraat die alle grondstoffen van de planeet opslokt, waaronder dus ook olie. Als china massaal zou gaan voor waterstof, volgt de rest van de wereld. Constructeurs van auto's bijvoorbeeld schrikken ervoor terug enkel nog schone auto's te maken, omdat ze er niet veel van zouden verkopen. Maar als china een markt zou worden voor deze wagens, zal het enorme verkoopspotentieel hen aanzetten deze wagens massaal te produceren. Waardoor schone auto's goedkoper en toegankelijker worden, ook voor hun eigen markt. De rest van de wereld zal moeten volgen, eerst Europa en
daarna ook de VS.

Mooie dromen misschien...

Laat uw reacties komen :)

jonas.de.ceulaer
24th October 2007, 22:41
Ik heb al veel gelezen over de enorme economische groei in Azië en China. Ook het feit dat die groei zwaar doorweegt op het milieu is me niet onbekend. In China hebben ze namelijk nog steenkoolmijnen, die zeer vervuilend zijn en veel CO2 opwekken. Ook het feit dat we met steeds meer op deze planeet zijn, weegt door in het broeikaseffect. Ah ja, al die mensen willen elektriciteit, verwarming ,luxe en ook auto’s. Op die manier wordt de druk op het milieu alleen nog maar erger. In België heeft onderzoek aangewezen dat we met steeds meer chauffeurs op de baan zijn. Natuurlijk, wie zijn wij om te zeggen dat men moet stoppen met de economische groei in Azië en China. Die mensen willen gewoon een beter leven en toekomst en dus moet er eerst een economische groei komen. Helaas ten koste van onze aarde. Wij Europeanen, die al hebben gezien wat bijvoorbeeld steenkoolmijnen met zich meebrengen, zouden juist in actie moeten schieten en heel Azië op de hoogte brengen van het feit dat hun groei sterk doorweegt op het broeikaseffect. Ook het feit dat er minder CO2 wordt opgeslagen bijvoorbeeld door de droogtes, zou ons moeten alarmeren. We hebben wel verschillende mogelijke oplossingen om het gewicht op het broeikaseffect te verlagen. Maar er komt eigenlijk weinig actie. In onze wereld zijn het juist de grote bedrijven, die enkel uit zijn op geld, die ons de das omdoen. Zij doen alles om meer geld te verdienen en kijken daarbij niet om naar het milieu.