PDA

Bekijk de volledige versie : Rusland zet klok terug: het sociale onzekerheidsstelsel


Barst
5th August 2004, 03:10
Russen verliezen sociale voordelen


MOSKOU (afp, belga) - Miljoenen Russen verliezen hun sociale verworvenheden uit de tijd van het communistische regime. Alleen de armsten zouden nog een uitkering krijgen.


De hervormingen van president Vladimir Poetin stuiten op veel tegenkanting van de communisten en linkse partijen.

In plaats van de bestaande voordelen zou er een stelsel van maandelijkse bijstand komen voor degenen die het echt nodig hebben, in plaats van, zoals nu het geval is, voor twee derde van de bevolking.

Voor miljoenen Russen, onder wie oorlogsveteranen, gehandicapten, ,,helden van de arbeid'', brandweerlui en arme dorpsleraars, zouden op die manier gratis woningen, gratis passen voor het openbaar vervoer en goedkope geneesmiddelen tot het verleden behoren. De uitkering zou schommelen tussen 20 en 96 euro.

Het parlement behandelde de wetswijzigingen gisteren. In totaal moesten meer dan vijftig wetten worden geannuleerd en tweehonderd andere gewijzigd om de diverse gunsttarieven voor onder meer elektriciteit, water en openbaar vervoer, waarvan miljoenen burgers genieten, te vervangen door rechtstreekse uitkeringen.

Voorstanders van het nieuwe systeem halen aan dat de hervormingen zullen garanderen dat het geld gaat naar wie het het meeste nodig heeft. Bovendien wijzen ze erop dat het oude systeem vooral de stadsbevolking bevoordeelde, aangezien plattelandsbewoners vaak geen of beperkt toegang hebben tot de betrokken diensten en dat velen op onrechtmatige wijze profiteerden van de gunsttarieven.

Tegenstanders vrezen echter dat de uitkeringen ,,opgegeten'' zullen worden door de inflatie en de bureaucratie.

De communisten, wier electoraat heel wat gepensioneerden telt, hebben verschillende protestbijeenkomsten georganiseerd waarop duizenden mensen zijn afgekomen. Ook de Jabloko partij hield gistermorgen een protestmeeting waarop de deelnemers muntstukken, die de financiėle compensaties vertegenwoordigden, weggooiden.

Een lid van de links-nationalistische partij Rodina, Sergej Glazijev, kondigde aan een referendum over de sociale voordelen te willen organiseren.

In juni vroegen ook de communisten al om een referendum. In de praktijk is dat echter niet haalbaar omdat de regering recentelijk de voorwaarden om een referendum te mogen organiseren, verscherpte.


©Copyright De Standaard, 04/08/2004