PDA

Bekijk de volledige versie : Boete voor spijbelaanzet...


Barst
8th May 2005, 22:52
Boete voor aanzet tot spijbelen


BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) - De Antwerpse cafébazen krijgen van hun stadsbestuur een boete van 250 euro als ze leerlingen aanzetten om te spijbelen.


HET Antwerps stadsbestuur wil diegenen die jongeren aanzetten tot spijbelen streng straffen, dat meldt Gazet van Antwerpen. Jongeren die 's morgens gaan ontbijten in cafés krijgen gratis drank om hen aan te zetten de rest van de dag in de drankgelegenheid te blijven hangen.

Het nieuwe politiereglement, dat er nog deze maand moet komen, voorziet in strenge straffen voor een dergelijk initiatief.

,,We stellen vast dat er vooral een probleem ontstaat in de omgeving van scholen'', zegt schepen van Veiligheid Dirk Grootjans (VLD) over de spijbelproblematiek. ,,Scholieren eten blijkbaar niet meer thuis, maar nemen wel eens een ontbijt in een café. Daar is niks mis mee. Alleen merken we dat in bepaalde instellingen gepoogd wordt om die jongeren na het ontbijt de rest van de dag er te houden. Daarvoor wordt zelfs de drank er gratis aangeboden. De scholieren zo tijdens de verplichte schooltijden uit het klaslokaal houden, kan natuurlijk niet'', stelt Grootjans.

,,Met de nieuwe politiecodex pakken we dat spijbelprobleem aan. We zeggen dat het verboden is activiteiten te stimuleren die verhinderen dat jongeren naar school gaan'', voegt burgemeester Patrick Janssens (SP.A) daaraan toe. ,,Het nieuwe reglement laat ons toe administratieve boetes tot 250 euro te geven, maar ook vergunningen in te trekken of te schorsen en instellingen te sluiten.''

Het Antwerpse onderwijs kampt al langer met spijbelproblemen. In het begin van dit schooljaar raakte bekend dat gemiddeld een op de tien Antwerpse scholieren ,,problematisch spijbelgedrag'' vertoont. Een op de tien leerlingen is met andere woorden tien of meer halve dagen afwezig gebleven. Vooral in het deeltijds secundair beroepsonderwijs is de toestand dramatisch. Veertig procent van de leerlingen blijft er minstens tien halve dagen weg van school.

Het stadsbestuur had eerder al een conflict met het Antwerpse parket. De magistratuur kreeg het verwijt te weinig werk te maken van spijbeldossiers. De stad wil meer werk maken van begeleiding van spijbelaars. Maar zonder de stok van het gerecht achter de deur voelde ze zich vleugellam.


07/05/2005 (pl)

©Copyright De Standaard