PDA

Bekijk de volledige versie : Vaticaan stoort zich aan "neomarxisme" in Latijns Amerika


Barst
17th October 2007, 02:49
Vaticaan stoort zich aan "neomarxisme" in Latijns Amerika


Het Vaticaan vindt het "roze socialisme" van onder meer Hugo Chavez onrustwekkend.Het Vaticaan betreurt dat in Latijns Amerika een vorm van "neomarxisme" opgang maakt die volgens de Heilige Stoel de katholieke kerk in de verdrukking brengt. Tot die vaststelling is de Raad van de Bisschoppensynode voor Amerika op zijn bijeenkomst van 9 en 10 oktober gekomen.


Die Raad boog zich over de kwestie 'de sociale en kerkelijke toestand in de landen van het Amerikaanse continent'. Volgens de verzamelde bisschoppen zorgt de "neomarxistisch geïnspireerde" tendens voor "onevenwichten in de internationale betrekkingen" en de "interne realiteit" van sommige Latijns-Amerikaanse landen.

De Raad vindt dat die "stroming" - zonder dat die verder wordt omschreven moge duidelijk zijn dat het "roze socialisme" van Chavez, Castro, Correa, Morales en anderen wordt bedoeld - "de katholieke kerk probeert opzij te schuiven en de kerk niet meer als partner erkent van de sociale dialoog".

Voorts is het Vaticaan bezorgd over een aantal goedgekeurde wetten die "indruisen tegen de ethische normen" zoals wetgeving die abortus en euthanasie niet expliciet verbiedt. Ook in het onderwijs en de media van die landen ontwaart de Raad "het doorsijpelen van een tegen de christelijke waarden ingaande geest".

Onder andere bij de Mexicaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar trachtte de kerk de politiek het juiste pad te laten blijven bewandelen door bisschoppen die zich voor abortus en het programma van de linkse kandidaat Lopez Obrador uitspraken, met excommunicatie te bedreigen.


Blog HLN, 16/10/07

Barst
17th October 2007, 12:07
"Vakantie paus in Dolomieten kostte 1 miljoen euro"


Een oude Italiaanse priester is gechoqueerd door de hoge kostprijs van de jongste zomervakantie van paus Benedictus XVI in de Dolomieten, die geschat wordt op één miljoen euro. De priester spreekt in een open brief van een 'kasten privilege' dat ver staat van de evangelische armoede van Jezus.


Het standpunt van Armando Trevisio, verbonden aan de parochie van Carpenedo, nabij Venetië, die gekend is voor zijn engagement voor de armen, verscheen zondag in de linkse krant L'Unita en werd inmiddels overgenomen door andere Italiaanse media.

"Beste paus, dit gaat niet", schreef de priester. "Als je in de spiegel kijkt, moet je gezicht dat van Christus op Aarde zijn. Hoe kan je tijdens een dergelijke vakantie lijken op Jezus, mijn meester zoals die van jou, die zelfs geen steen had om zijn hoofd op te rusten?".

"Te veel van je zonen gaan niet op vakantie terwijl jij je een vakantie van twee miljard kan permitteren", voegt de priester eraan toe, die, zoals vele Italianen, in lires rekenen als het om omvangrijke bedragen gaat.

De vakantiekosten van de paus in Lorenzago di Cadore van 9 tot 27 juli zouden opgelopen zijn tot 1 miljoen euro om de plaats aan te passen en te beveiligen, schreef L'Unita. Tijdens zijn verblijf logeerde de paus in een gebouw van het bisdom.


Blog HLN, 17/10/07

jan voorspoels
18th October 2007, 12:24
Het ene bericht bevestigt het andere eigenlijk. Het komt er bij mij op neer dat het imperialisme van de kerk flinke deuken heeft gekregen op ons continent. En dat ze daar ook schrik voor hebben in Latijns America waar nu een kleine heropleving van het oude (jaren 60) 'communistisch' gedachtengoed zich wat naar de oppervlakte waant.

I.p.v. dat men op die 'ethische kwesties' zit te kakelen en altijd maar zo behoudend wil blijven, zouden bij het vaticaan beter eens in eigen boezem zien.

Deze 2 artikels zijn prachtige staaltjes van materialistisch en kapitalistisch denken en doen door de kerk.