PDA

Bekijk de volledige versie : Jonge neonazi's knuppelen gehandicapte dood in Zweden


Dennis Broos
16th October 2007, 13:09
Jonge neonazi's knuppelen gehandicapte dood in Zweden
Twee jongeren worden beschuldigd van de moord op een 55-jarige gehandicapte man Uit Uppllands Väsby in de buurt van Stockholm. Een derde medeplichtige wordt beschuldigd van extreem gewelddadig gedrag. De jonge neonazi's sloegen de man dood met knuppels en ijzeren staven. Ze filmden hun aanval en op de beelden is ook te zien hoe ze de hitlergroet brachten.

Twee keer
De aanval had plaats op 18 juni in de namiddag. Het ging om een geplande daad in twee delen. Ze keerden 's ochtends terug en vielen de man opnieuw aan. Volgens de politie kreeg het slachtoffer ook verschillende messteken toen hij lag te sterven.

"Nooit eerder gezien"
"Dit is een geval van extreem geweld. Ik had nog nooit zoiets gezien. Het ging om een aanval in twee delen, ze hadden dus tijd genoeg om na te denken over de impact en consequenties van hun daden", aldus Lars-Inge Franksson van de politie in Stockholm aan de Zweedse zender SVT.

Neonazi's
De jongeren zijn lid van een Zweedse neonazigroep, het Nationalsocialistisk Front. De politie vond een heleboel extreemrechts materiaal op hun computers, waaronder films van aanvallen en moorden.

Bloedvlekken op schoenen
De jongens werden aangehouden toen ze terugkeerden naar de plek van het delict. Een agent merkte toen bloedvlekken op hun schoenen. Ook het filmpje op een gsm is extra bewijsmateriaal tegen de daders. Op de beelden is te zien hoe ze voor de aanval de hitlergroet brengen. (vsv)

Bron: http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_613636.html