PDA

Bekijk de volledige versie : Geheim van heilzame werking knoflook ontdekt


Barst
16th October 2007, 00:34
Geheim van heilzame werking knoflook ontdekt


Amerikaanse onderzoekers hebben de al lange bekende, maar tot nu toe nog niet verklaarde geneeskrachtige werking van knoflook ontrafeld. De chemische bestanddelen van knoflook worden door onze rode bloedcellen omgezet tot zwavelwaterstof H2S. Zwavelwaterstof ontspant de bloedvaten en verbetert op die manier de bloedcirculatie. Tot die bevinding kwamen Gloria Benavides en haar collega's van de universiteit van Alabama. De resultaten worden gepubliceerd in het vakblad Proceedings.


Het volksgeloof en de geneeskunde schrijven knoflook al lang een heilzame werking toe. Volgens de Amerikaanse onderzoekers verlaagt het gewas het risico op hartziekten, hoge bloeddruk en cholesterol.

Bij bevolkingsgroepen die veel knoflook eten, doen zich weinig problemen met hoge bloeddruk voor, luidt het in Proceedings. Nu zijn ze erachter gekomen dat de positieve werking toe te schrijven is aan het effect van zwavelstofwater.

Het team van Benavides ontdekte in het labo dat de rode bloedcellen sporen van knoflooksap bevatten. Zij haalden daar onmiddellijk H2S uit, aldus de wetenschappers. Verdere experimenten toonden aan dat de omzetting zich in het membraan van de rode bloedcellen afspeelt. (dpa/dm)


Blog DM, 15/10/2007