PDA

Bekijk de volledige versie : Depressies vanaf veertig?


Barst
5th August 2004, 02:48
Depressies verontrustend hoog vanaf 40-45 jaar

Van onze redacteur


BRUSSEL - Vanaf de leeftijd van 40-45 jaar begint het aantal depressieve personen echt verontrustend te worden. Rond 55 jaar doet zich een piek voor.


Dat stelde het socialistisch ziekenfonds vast bij zijn leden. En we hebben geen redenen om aan te nemen dat dit bij de andere Belgen anders zou zijn, zeggen de dokters Patrick Galloo en Johan Vanoverloop van dit ziekenfonds. Ze ontdekten dit maar onlangs, bij de studie van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Het gebruik van middelen tegen diabetes, tegen hoge bloeddruk en hoge cholesterol, tegen hartaandoeningen, astma en maagaandoeningen, enzovoort, neemt vanaf de leeftijd van 55 jaar stelselmatig toe: in elke volgende leeftijdsgroep is het verbruik een beetje hoger.

Patrick Galloo: ,,Dat was een belangrijke vaststelling. Ze zegt misschien iets over de toename van het aantal invaliden vanaf 55 (personen die lang werkonbekwaam zijn door ziekte).'' (DS 4 augustus),,Maar er was een onverwachte uitschieter: de antidepressiva. Daar begint de stijging van het gebruik al veel vroeger dan op 55 jaar. Het is al verontrustend hoog op 40 à 45 jaar: dan gebruikt al 15 procent antidepressiva. De piek zit rond 55 jaar. Dan is het bijna 20 procent, 1 op de 5. Na die leeftijd neemt het verbruik niet meer toe, en lijkt het zelfs licht te dalen.''

Een verklaring hebben Galloo en Vanoverloop niet meteen. Ze zien wel een verband met de stijging van het aantal langdurig werkonbekwamen (,,invaliden'') ; die stijging betreft vooral psychische aandoeningen.

Nog opvallend en niet geheel verklaard is dat in alle leeftijdsgroepen dubbel zoveel vrouwen antidepressiva gebruiken als mannen. ,,Die trend was bekend, de omvang niet'', zeggen Galloo en Vanoverloop.

Wel bekend is dat vrouwen bij haast alle soorten aandoeningen, sneller en vaker ,,iets doen aan hun gezondheid'' dan mannen.


05/08/2004 Guy Tegenbos

©Copyright De Standaard