PDA

Bekijk de volledige versie : Een op zeven mensen gaat elke dag met honger slapen


Barst
13th October 2007, 02:35
Een op zeven mensen gaat elke dag met honger slapen


Elke dag gaat een op zeven mensen met honger naar bed. Het ergst is de situatie in Burundi en Congo. Dat blijkt uit de wereldhonger-index die vandaag in Berlijn werd voorgesteld.


De index vergelijkt onder andere het sterftecijfer van kinderen en de voedselvoorziening in 91 ontwikkelingslanden. Dat op dit ogenblik 854 miljoen mensen honger lijden, van wie 206 miljoen in Afrika, is onaanvaardbaar, aldus Ingeborg Schäuble. Zij is de voorzitster van de Duitse organisatie Wereldhongerhulp, die de index bekend maakte.


Alarmerende proporties

De wereldhonger-index toont dat de honger in zesendertig landen alarmerende proporties heeft aangenomen, aldus Schäuble. Daarvan ligger er vijfentwintig ten zuiden van de Sahara. In de top drie staan Sierra Leone, Ethiopië en Liberia. In sommige landen is de toestand in vergelijking met vorig jaar wel enigszins verbeterd, denk maar aan Mozambique, Ghana en Malawi.


Meer geld

De hulporganisatie spoort zowel de regeringen van de industrielanden als die van de ontwikkelingslanden aan meer tegen honger te ondernemen. Er moet volgens de organisatie meer geld naar landelijke gebieden gaan, want vooral daar is het probleem van voedseltekort bijzonder groot. Op het platteland zijn mensen afhankelijk van hun eigen teelt, en als de oogst tegenvalt lijden ze honger. Ook vluchtelingen in Congo kunnen niet meer zelf in hun voeding voorzien.

In 2000 engageerden 189 regeringsleiders zich ertoe het aantal hongerlijdenden tegen 2015 te halveren. Daar is echter nog maar een derde van gerealiseerd.


Blog HLN, 12/10/07

Hanne.Van.Rooy
14th October 2007, 16:33
854 miljoen mensen die honger lijden. Dat zijn er echt TE veel. Elke dag sterven er tientallen mensen door de honger of de dorst. Soms voel ik me echt schuldig dat wij het hier zo goed hebben en alles krijgen wat we wensen... In de ontwikkelingslanden is dat niet zo vanzelfsprekend. Alleen maar geld sturen naar deze landen is volgens mij niet de oplossing. Tijdelijk kan je de mensen misschien uit de nood helpen maar op lange termijn hebben ze er niet veel aan. Moderne technieken en kennis, dat hebben deze landen nodig ! Technieken om water beter te verdelen en om beter te oogsten.
De schuld ligt voor een groot deel ook bij onze landen. Het zijn onze grote multinationals die massaproducten van hier naar de arme landen sturen om ze daar tegen een spotprijs te verkopen op lokale markten. Een voorbeeld hiervan zijn de ajuinen. Wij sturen massa's grote ajuinen naar de ontwikkelingslanden om ze daar te verkopen met gevolg dat de lokale boeren hun ajuinen nie meer verkocht krijgen. Een ander voorbeeld is de multinational 'Coca Cola'. Zij pompen elke dag duizenden liters water naar boven met speciale apparatuur in landen waar mensen soms kilometers moeten gaan om aan een beetje water te geraken. Dit zijn natuurlijk negatieve effecten van de globalisering...
Als men tegen 2015 de honger in de wereld wil halveren, zal men toch nog heel veel werk hebben !

Ciao. x