PDA

Bekijk de volledige versie : "Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven"...


Barst
2nd May 2005, 13:30
Walter Zinzen over katholicime en islam


DE ontkerstening van het voorheen zo vrome Vlaanderen heeft zich nooit zo sterk geopenbaard als bij de verslaggeving van de afgelopen pauselijke perikelen. Had de ene journalist het over 'Roomse' klokken als hij die van de stad Rome bedoelde, een andere hield het vijfde gebod (Gij zult niet doden) voor het tiende (Begeer nooit iemands goed). En dat nadat hij twee jaar met kardinaal Danneels was opgetrokken


Voor Herman Van Rompuy, die toch wel wat gewend is, was het toppunt van onwetendheid blijkbaar een vraag van Phara de Aguirre over de rol van de vrouw in de Roomse kerk. Verschilde die kerk eigenlijk wel zoveel van de islam, wou ze weten. Tot driemaal toe noemde Van Rompuy de vergelijking 'karikaturaal'. Hij leek zelfs een beetje boos. Maar was de vraag van Phara echt zo naast de kwestie?

Ik heb er vaak moeten aan denken toen ik op het Sint-Pietersplein al die doekjes zag op de hoofden van eerst heel erg huilende en vervolgens heel erg juichende vrouwen. Bedekken katholieke nonnen hun haar om andere redenen dan moslima's? En was het niet de heer Ratzinger die in 2002 verklaarde: ,,De moslims zitten er niet ver naast met hun afkeuring van de morele decadentie van het Westen''? En was het niet een vooraanstaand mohammedaans geestelijke in Pakistan die verheugd reageerde op de uitverkiezing van deze heer Ratzinger tot paus? ,,Zowel wij als de paus willen de secularisatie van de maatschappij een halt toeroepen'', zei hij tegen het persbureau AP. En hij voegde eraan toe: ,,Moslims en het Vaticaan zouden moeten samenwerken in de strijd tegen bijvoorbeeld condoomgebruik, door gezamenlijk de religiositeit van de bevolking te versterken.''

Ook vooraanstaande muzelmannen uit andere landen reageerden enthousiast op de benoeming van Benedictus XVI. Zij herinneren zich waarschijnlijk levendig de succesvolle gezamenlijke actie van het Vaticaan, regeerders uit moslimlanden en president Bush om binnen de Verenigde Naties een programma voor geboorteplanning af te voeren, waarin ook de mogelijkheid tot abortus werd opengehouden.

Zo karikaturaal is een vergelijking tussen katholicisme en islam dus niet, ook al gaat het dan niet - uitsluitend - om de positie van de vrouw.

Dat neemt niet weg dat de nieuwe paus, in zijn vorig leven iets nadrukkelijker dan nu, de katholieke geloofsleer als de enig ware bestempelt. Mij verbaast dat zovelen daarover verbaasd zijn. 2.000 jaar lang al probeert de kerk de wereld van haar gelijk te overtuigen. (Pro memorie: katholiek betekent 'algemeen', universeel dus). Zij en zij alleen verkondigt het woord van degene die gezegd heeft: ,,Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven''.

Wie het gezag van de paus van Rome niet erkent, zal niet in de hemel komen, zei Benedictus XVI al toen hij nog de Congregatie voor de Geloofsleer leidde. Waarmee hij perfect het eeuwige standpunt van de rooms-katholieke kerk verwoordde. Voeg daarbij het dogma van de onfeilbaarheid en je vraagt je af waartoe de dialoog van Rome met andere religies eigenlijk kan leiden. Want alle niet-katholieke christenen, de islam én het jodendom zijn net zo goed overtuigd van het eigen gelijk. Als ieder voor zichzelf denkt het monopolie te hebben op de Waarheid, hoe kan er dan ooit sprake zijn van verzoening?

Daarom ook dat de monotheïstische godsdiensten het zo moeilijk hebben met de scheiding van kerk en staat. Ze vinden immers dat Gods wetten universeel zijn, dus ook gelden voor ongelovigen, en dat zij en zij alleen weten welke die wetten zijn. Of het nu om Israël gaat, Saudi-Arabië of de Filipijnen: de goddelijke wet moet ook burgerlijke wet zijn.

Dat de roomse kerk zich in ons West-Europese eiland wél bij de scheiding van kerk en staat heeft neergelegd, is geen gevolg van een grotere openheid, maar wel van het feit dat de gelovigen met hun voeten hebben gestemd en de kerk van haar machtspositie hebben beroofd. Waar ze die nog wel heeft, zijn de gevolgen meer dan voelbaar. In het overbevolkte Manilla heeft de katholieke burgemeester, onder applaus van de bisschoppen, niet alleen condooms maar álle anticonceptiva verboden. Zelfs seksuele voorlichting op school mag er niet. In Spanje weigeren katholieke burgemeesters de wet op het homohuwelijk toe te passen. Het zijn maar enkele voorbeelden.

Het maakt de verwijten aan de islam dat hij de Verlichting heeft gemist niet minder waar, maar wel erg wrang, om niet te zeggen hypocriet. Nu de katholieken bij ons in de minderheid zijn, eisen zij - terecht - respect op voor hun geloofsovertuiging. Maar wie respect vraagt, moet ook respect geven. Dat geldt voor de islam, voor de joden, voor de christenen, voor de ongelovigen. Als het om de islam gaat, schijnt dat respect er evenwel niet van harte te kunnen komen. Blijkbaar bestaat de vrees dat de kleine groep moslims in staat is om ons over afzienbare tijd de sharia op te leggen. Het verhoogt de afkeer nog tegenover een bevolkingsgroep die toch al achtergesteld is. Stel je maar eens het omgekeerde voor. Dat een Marokkaanse kantelpoortenfabrikant fier zou kraaien dat hij alleen 'fatsoenlijke' mensen in dienst neemt. En dus geen katholieken, omdat zijn klanten geen tsjeven in hun huis willen.


02/05/2005 Walter Zinzen

©Copyright De Standaard