PDA

Bekijk de volledige versie : Hillary neemt afstand van vrijhandelsfilosofie Bill Clinton


Barst
9th October 2007, 23:11
Hillary neemt afstand van vrijhandelsfilosofie Bill Clinton


Hillary Rodham-Clinton, de (Democratische) favoriete voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008, is in haar campagne afstand aan het nemen van het door haar echtgenoot Bill Clinton in diens Witte-Huistijden fel geprezen concept van "vrijhandel". Echtgenoot Bill had overigens vorige week op een speech in Boedapest net hetzelfde gedaan, wat er op wijst dat "globalisering" en het daaraan gepaarde verhaal van deregulering, privatisering en vrijhandel althans wat het voor zich winnen van het electoraat zijn beste tijd heeft gehad.


Globalisering

In de VS heerst momenteel bij brede lagen van de bevolking een "protectionistische reflex", nadat is gebleken dat de globalisering ook zijn schaduwkanten heeft, met name wat tewerkstelling van en loon voor de Amerikaanse arbeider betreft. In een interview met de massakrant USA Today breekt Clinton een lans voor het invoeren van een "pauze" bij het afsluiten van vrijhandelsakkoorden. En bestaande akkoorden moeten opnieuw geëvalueerd worden, aldus de senator uit New York, te beginnen met NAFTA, het in 1994 tussen de VS, Mexico en Canada beklonken Noord-Amerikaans Vrijhandelsakkoord .


Veel jobs gekost

NAFTA heeft veel (Amerikaanse) jobs gekost en de rijken bevoordeeld, zo stelt mevrouw Clinton nu vast. Echtgenoot Bill had destijds steeds beweerd, dat iedereen in de VS beter wordt van het opengooien van de handel. Van het topkransje Democratische presidentskandidaten is wat het thema vrijhandel betreft John Edwards degene die zich het dichtst bij het volk opstelt. Edwards fulmineert tegen het jobverlies door de outsourcing van bedrijven naar het buitenland en wijst met de beschuldigende vinger naar China.


Economisch mirakel

Hij wil voorts dat ook de factor milieu in het economisch denken een belangrijke rol speelt en dat weer gelet wordt op de arbeidsomstandigheden. De Republikeinse kandidaat John McCain is fervent tegen de plannen van Edwards en Clinton, die ijvert voor een "Economisch Pact met Amerika". Protectionisme is altijd schadelijk, stelt hij, en de Amerikaanse economie is een "economisch mirakel". McCain voert een sputterende kiescampagne en geldt als kansloos voor de primaries. De Republikeinse topkandidaten zijn momenteel Rudy Giuliani en Mitt Romney.


Blog DM, 09/10/07 22u11