PDA

Bekijk de volledige versie : Europa schrapt overdracht pensioenrechten tussen lidstaten


Barst
9th October 2007, 19:56
Europa schrapt overdracht pensioenrechten tussen lidstaten


De Europese Commissie schrapt haar voorstel om werknemers te garanderen dat ze hun aanvullende pensioenrechten kunnen meenemen wanneer ze een job in een andere lidstaat van de Europese Unie aanvaarden. Dat bleek bij de voorstelling van het gewijzigde voorstel over aanvullende pensioenrechten.


Te veel verschillen

Met haar voorstel wou de Europese Commissie de mobiliteit van werknemers binnen de Europese Unie stimuleren. Mensen zouden volgens het dagelijks bestuur van de EU sneller geneigd zijn een job in een ander land te aanvaarden indien ze garanties hebben dat ze opgebouwde rechten op aanvullende pensioenen kunnen meenemen. De nationale regelingen omtrent de overdraagbaarheid van aanvullende pensioenrechten verschillen echter sterk van land tot land en verscheidene lidstaten, waaronder Duitsland, tekenden protest aan.


Harmonisering

Ook de werkgevers en het Europese Parlement kantten zich tegen een Europese regeling op dit vlak. "Dit ging voor velen te ver", erkende de Commissie in een persmededeling. De Commissie blijft niettemin ijveren voor een zekere mate van harmonisering inzake aanvullende pensioenrechten, die een aanvulling vormen op het wettelijk pensioen (de zgn. tweede pijler van het pensioenstelsel). Ze houdt vast aan de minimale normen voor de verwerving van deze rechten en het recht op informatie voor werknemers.


Blog HLN, 09/10/07 18u36