PDA

Bekijk de volledige versie : Contract Woestijnvis-VRT gelekt


Barst
9th October 2007, 17:13
Contract Woestijnvis-VRT gelekt


BRUSSEL - Verschillende media kregen gisteren het contract tussen de VRT en Woestijnvis doorgemaild. Over de exclusieve contracten tussen Woestijnvis en de VRT werd de voorbije jaren heel wat gespeculeerd. Het eerste contract, dat een looptijd had van 2001 tot 2005, werd heronderhandeld in 2004. Het nieuwe contract heeft een looptijd van zeven jaar, wat redelijk lang is in het huidige snel veranderende tv-landschap.


Dat het contract gisteren gelekt werd naar verschillende media, heeft allicht te maken met de berichten over nieuwe besparingen bij de VRT. De nieuwe gedelegeerd bestuurder, Dirk Wauters, wil dat de VRT opnieuw zelf meer programma's binnenshuis gaat produceren en minder producties bestelt bij externe productiehuizen. Woestijnvis ligt daarbij, als 'hofleverancier' die exclusief voor de VRT werkt, als eerste onder vuur.

Uit het contract blijkt dat er alleen een echte wederzijdse verbintenis geldt voor de twee dagelijkse 'frequenties' die Woestijnvis een groot deel van het jaar voor de VRT invult: Man bijt hond en een laatavondshow, zoals De laatste show of De slimste mens ter wereld. Woestijnvis moét die programma's met andere woorden leveren, de VRT moét ze afnemen. In het seizoen 2004-2005 had de VRT voor die twee programma's samen een budget voorzien van 10,7 miljoen euro. Het gaat dan wel om 195 afleveringen van Man bijt hond en 156 afleveringen van het laatavondprogramma per jaar.

Daarnaast staan in het contract een aantal wekelijkse programmareeksen beschreven, die Woestijnvis kan, maar niet moet, aanbieden aan de VRT. Als ze worden aangeboden, kan de VRT ze alleen weigeren 'op basis van redelijke artistieke en/of creatieve gronden'.

Het gaat hierbij om programmareeksen van telkens dertien afleveringen die worden uitgezonden op vrijdag-, zaterdag- of zondagavond, zoals respectievelijk Het geslacht De Pauw, De Pappenheimers of De XII werken. Voor die 39 afleveringen was, voor de periode 2004-2005, een budget voorzien van - samen - nog eens ruim vijf miljoen euro (zonder btw).

Hier bovenop kwam nog een wekelijks 'weekdagprogramma', zoals een talkshow of een reportageprogramma, van 26 afleveringen, dat hoogstens 75.000 euro per aflevering mocht kosten of 1,95 miljoen euro per jaar.

Alles bij elkaar kon Woestijnvis jaarlijks dus voor bijna 18 miljoen euro dagelijkse en wekelijkse programma's leveren aan de VRT.

Daar bovenop kwamen nog eens afspraken voor fictiereeksen die gemaakt en aangeboden konden worden tijdens de volledige looptijd van het contract: vijf fictiereeksen (zoals De Parelvissers) van elk tien afleveringen, en twee minireeksen van telkens drie afleveringen, gebaseerd op een door Woestijnvis geproduceerde bioscoopfilm. Die reeksen mochten per aflevering hoogstens 300.000 euro kosten.

Verder omvat het contract ook nog bepalingen voor een exclusiviteitsvergoeding voor zowel Woestijvis als zeven van zijn exclusieve tv-gezichten (op dat moment Mark Uytterhoeven, Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel De Vlieger, Erik Van Looy, programmamaker Jan Eelen en Rob Vanoudenhoven). Voor hen samen was voor 2004-2005 een budget van 522.000 euro voorzien, terwijl Woestijnvis zelf nog eens bijna 454.000 euro kreeg om exclusief voor de VRT te werken.

Tenslotte betaalt de VRT ook nog een 'succespremie' voor programma-afleveringen die de wekelijkse top tien, top vijf of top drie van de kijkcijfers halen. Een plek in de top-3 was bijna 28.000 euro waard.

Alle bedragen in het contract hebben betrekking op de voorziene budgetten voor 2004-2005, en worden jaarlijks verhoogd met vier procent, tenminste zolang het budget van de VRT zelf verhoogd werd met vier procent per jaar. Volgens de jongste beheersovereenkomst met de Vlaamse regering is dat vanaf volgend jaar niet meer het geval.


Blog DS, 09-10-2007 (Karin De Ruyter)

Sofie Daems
9th October 2007, 20:15
Woow, toen ik dit berichtje vanochtend hoorde op de radio kreeg ik toch wel eventjes kippevel van die gigantische bedragen! 10,7 miljoen euro voor 195 afleveringen van Man bijt hond en 156 afleveringen van het laatavondprogramma per jaar?! 75 000 euro voor één aflevering van een Talkshow?! Oké, ik weet absoluut niet hoeveel een aflevering normaal kost, maar ik vind dit wel een enorm hoog bedrag..

jan.dufraing
9th October 2007, 22:29
De bedragen zijn echt wel gigantisch in mijn ogen maar deze middag werd er in het nieuws gezegd dat de bedragen niet overdreven hoog zijn. Maar wel een beetje hoger maar zeker niet overdreven. Maar wat niet normaal is dat woestijn vis 75% van de opbrengst opstrijkt van de DVD verkoop. Terwijl ze exclusief voor de VRT werken krijgt de VRT maar 25% van de opbrengst. Zo verdient woestijnvis wel heel veel aan hun programma’s. Moest dit contract niet eerst gecontroleerd worden door de overheid tenslotte is het toch belasting geld waar over dat er gepraat wordt. Er moet toch altijd controle zijn zomaar belasting geld uitgeven dat kan in mijn ogen niet. Goed beheer kan tot veel bezuinigingen leiden ( zo kan het misschien nog tot belastingsverlaging leiden :D )