PDA

Bekijk de volledige versie : cyberpesten


Dennis Broos
9th October 2007, 12:54
cyberpesten

Eén op tien kinderen tussen elf en vijftien jaar zegt dat het wel eens gepest wordt via internet of gsm. Twee op vijf melden dat cyberpesten in hun klas voorkomt. Dat stelde Planet Internet vast na onderzoek in Nederland bij 500 tieners. In Vlaanderen zal het niet anders zijn. De resultaten van het onderzoek in opdracht van het Vlaams Parlement worden weldra verwacht. Daarom verspreidt Klasse deze week massaal stappenplannen tegen cyberpesten: op 1 miljoen exemplaren bij Vlaamse leerkrachten, leerlingen en hun gezinnen. Cyberpesten verlegt de grenzen van het gewone pesten immers aanzienlijk: onbekend, nieuw en hard. En de pester blijft vaak anoniem en buiten schot.

Uit het onderzoek van Planet Internet blijkt dat veel tieners wel eens gedrag stellen dat je als cyberpesten kan omschrijven: ze versturen een anonieme mail (32 %), schelden (29%) via mail, chatboxen of msn, doen iemand schrikken (23%), zetten iemands foto op internet (19 %) of hacken (11 %) iemands msn of homepage. De meeste daders vinden het een grapje. De slachtoffers lijden in stilte. Hun ouders of leerkrachten weten vaak niet wat gebeurt.

In Vlaanderen loopt een grootschalig onderzoek naar cyberpesten in opdracht van de commissie Jeugd van het Vlaams Parlement. Resultaten worden weldra verwacht. Het probleem is hier waarschijnlijk even groot als in Nederland. Zo stellen veel schooldirecteurs, leerkrachten, ouders en leerlingen. Daarom verspreidt Klasse, een uitgave van het ministerie van Onderwijs, vanaf deze week massaal stappenplannen tegen cyberpesten. Ze kwamen tot stand in samenwerking met specialisten op dit domein. Alle 150 000 leerkrachten, 700 000 gezinnen en 300 000 leerlingen krijgen tips om cyberpesten aan te pakken. Ouders, leerkrachten en tieners hebben immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Bron: http://www.ond.vlaanderen.be/nieuws/2006p/0227-cyberpesten.htm

Smits.Diede
9th October 2007, 19:25
Cyberpesten, elektronisch pesten of ook wel digitaal pesten, is een nieuwe trend. Persoonlijk vind ik het één van de gevaarlijkste soorten van pesten.

Als pestkop is dit één van de gemakkelijkste manieren om te pesten. Je kan geheel anoniem blijven. Niemand weet of merkt dat jij iets gedaan hebt en je hebt geen rechtstreeks contact met je slachtoffer, je ziet dus met andere woorden de effecten van je daden niet. Het is beter de effecten wel te zien! Dan krijg misschien een schuldgevoel of een knagend geweten, en zal je een tweede keer nadenken voor je iemand pest.
Samen met dit direct contact verdwijnen ook vaak de remmingen. De grenzen verschuiven van erg naar erger.

Ook is er geen beter medium dan het internet om veel mensen in eens te bereiken. Heel handig als je de impact van je pesten groot wilt maken.

Preventie op school is dus van groot belang!!!
Zo'n stappenplan is dus een geniaal idee en ik kan natuurlijk niets anders doen dan het toe te juichen! :clap:

Pesten is laf!
Cyberpesten is nog laffer!

Sanne.Vosters
10th October 2007, 13:39
Ik vind dat cyberpesten een verschrikkelijke vorm van pesten is.
Dit kan, zoals al gezegd is, anoniem gebeuren. De daders voelen zich dan veilig, ongenaakbaar en onherkenbaar, waardoor ze weinig terughoudend zijn.
Cyberpesten is directer en harder dan "gewoon" pesten. Omdat de dader en het slachtoffer niet in direct contact met elkaar staan, maar enkel via de computer verbonden zijn, verschuiven ook hierdoor grenzen en gaat de dader verder, omdat deze zich niet geremd voelt.
Je hebt zelf al wel eens ruzie gehad, en dan vind ik toch wel dat woorden veel meer pijn doen dan bijvoorbeeld een pak slaag. Dat doet natuurlijk ook zeer, maar dat is na enkele dagen over. Maar pijnlijke woorden dat onthouden sommige personen levenslang!
Zo voelt het slachtoffer zich ook onveiliger dan bij gewoon pesten want hij is nergens vrij; niet op het school of thuis.
We moeten nu voor PDV een enquête doen over pubers. We hebben als onderwerp "communicatie (gsm,msn,...) en omgangsvormen" gekozen. We hebben nu de enquêtes binnengebracht in de scholen. Ik ben wel benieuwd naar de resultaten over het pesten op scholen, want ik vind dit echt verschrikkelijk! Ik ben ook benieuwd of dat de kinderen hier voor uitkomen als ze hier slachtoffer of dader van zouden zijn, want de enquêtes blijven anoniem.
Ik vind het heel goed van Klasse dat ze zo'n stappenplannen opstellen.

s5052345
13th November 2007, 13:45
Het werd tijd dat men er is iets aan gaat doen, vele mensen hebben al zoveel geleden opnder pesterijen en ook via het internet en het is heel goed dat men er eindelijk iets aan gaat doen :Party: Laat ons hopen dat vele mensen nu verlost worden van die gruwel want dat pesten moet echt wel uit de wereld geholpen worden.