Inloggen

Bekijk de volledige versie : 'Exotische personen niet welkom'


Barst
4th October 2007, 18:02
'Exotische personen niet welkom'


BRUSSEL - Het intercultureel platform Kif Kif daagt Deutsche Bank voor de rechter wegens vermoedelijk racisme. In een interne mail van het uitzendkantoor Mailprofs, dat voor de bank mensen rekruteert, staat dat 'exotische personen' niet in aanmerking komen voor een functie.


'Dit is vooral shockerend en verontrustend omdat Deutsche Bank altijd heeft verklaard dat racisme niet kan. Het bedrijf heeft een bijna onkreukbaar imago. Good governance is voor hen een prioriteit. Als nu blijkt dat Deutsche Bank toch allochtonen discrimineert, wordt het voor ons bijzonder moeilijk om aan allochtone jongeren uit te leggen dat ze een goede kans maken op de arbeidsmarkt', zegt Dany Neudt, coördinator van het intercultureel platform Kif Kif.

Kif Kif kwam afgelopen maandag in het bezit van een interne mail van het uitzendkantoor Mailprofs, dat voor Deutsche Bank rekruteert. In die mail staat een profielbeschrijving voor zes vacante betrekkingen. De mail eindigt met de zin: 'ATTENTION: ne souhaite pas des personnes exotiques pour aucun poste. A+ Bon travail'. Volgens Kif Kif schreef het uitzendkantoor dit in opdracht van Deutsche Bank.

'Waarom zou een uitzendbureau uit eigen initiatief allochtonen weren voor vacatures? Daarmee zouden ze in hun eigen vel snijden', zegt Neudt. 'Grote bedrijven die geen allochtonen willen, schakelen steeds meer de uitzendkantoren in om hun vuile werk op te knappen. Via telefoon of op een andere informele manier geven ze hun orders, zodat daarvan moeilijk bewijzen te vinden zijn en de bedrijven hun handen schoon houden.'

'Het uitzendkantoor is slechts een schakel in de machine', zegt Neudt. 'Als zij niet op de eisen van de bedrijven ingaan, stappen die naar een ander kantoor. Ik wil het uitzendkantoor in dit verhaal daarmee niet vrijpleiten. Zij zijn mededader. Maar het is verkeerd de verantwoordelijkheid bij hen alleen te leggen.'

Ook Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR), wijst op de concurrentiedruk van uitzendkantoren. 'Maar dat maakt hun verantwoordelijkheid er niet minder op', zegt hij. Het kantoor is lid van Federgon (de koepelorganisatie van de uitzendsector, red.), en onderschrijft daarmee de afspraak dat ze zich niet mag inlaten met racistische praktijken.

Kif Kif diende een klacht in bij de politie en stelde zich gisteren burgerlijke partij. Het denkt er ook aan bij de arbeidsrechtbank in kort geding een stakingsvordering in te dienen met een dwangsom van 2.500 euro per dag voor de lopende sollicitatieprocedures. Het Centrum voor Racismebestrijding denkt nog na over juridische stappen.

De zaak doet denken aan de bedrijven Feryn en Euro-Lock, die ook geen allochtonen wilden aanwerven (zie hieronder). Volgens onderzoek van de KU Leuven uit 2005 zijn dit geen uitzonderingen en zou bijna een op de twee allochtonen geconfronteerd worden met racisme als ze werk zoeken.

Het onderzoek werd fel bekritiseerd, maar ook de meldingen bij het CGKR tonen aan dat racisme op de arbeidsmarkt geen randfenomeen is. Vorig jaar kreeg het Centrum 650 meldingen over racisme. 17 procent daarvan ging over de arbeidsmarkt.

'Het is moeilijk om na te gaan hoeveel racisme er op de arbeidsmarkt is', zegt De Witte. 'Wat we niet zien, daar hebben we het raden naar. 2.700 bedrijven hebben al een diversiteitsplan. Dat is goed. Maar bij velen is er een sterk vermoeden dat nog veel bedrijven alleen des blancs, bleus et belges willen aannemen en zondigen tegen de meest fundamentele waarden van onze samenleving.'

De Witte is realistisch. 'De strijd tegen racisme is een marathon, geen sprint. We hebben nog een lange weg te gaan.'

Maar bij Kif Kif komt dit nieuwe voorval als een mokerslag. 'Diversiteit is in onze samenleving nog altijd niet aanvaard', zegt Dany Neudt. 'Ik dacht dat we al vooruitgang hadden geboekt, maar op den duur zou je denken dat de bodem van de put nog niet is bereikt. Ik vraag me zelfs af of het geen bodemloze put is. Dit is erg ontmoedigend.'

Volgens Kif Kif bewijst dit voorval nog maar eens het belang van praktijktests. 'Wij hebben er altijd voor gepleit dat dat zou gebeuren door beëdigde ambtenaren, maar blijkbaar is de politieke onwil te groot. Praktijktests zijn nochtans nodig. We krijgen regelmatig signalen van mensen uit bedrijven die niet langer akkoord gaan met de praktijken van hun oversten. Wij zijn bezig om die signalen te onderzoeken, maar daarover wil ik nog niets zeggen. We willen juridisch en ethisch correct werken en onze dossiers goed voorbereiden, zodat we ermee naar de rechter kunnen stappen.'

De Vlaamse minister van Werk, Frank Vandenbroucke (SP.A), reageerde gisteren 'bijzonder verontwaardigd' op de racistische mail van Deutsche Bank en Mailprofs. Hij heeft de Vlaamse Sociale Inspectie opdracht gegeven de zaak te onderzoeken.

www.kifkif.be

www.diversiteit.be


DS, 04-10-2007 (Yves Delepeleire)

Barst
4th October 2007, 18:03
Feryn en Euro-Lock achterna


De bedrijven Feryn en Euro-Lock kwamen eerder in opspraak wegens de discriminatie van sollicitanten van vreemde afkomst.


April 2005, kantelpoortbedrijf Feryn. De zaakvoerder van het kantelpoortenbedrijf uit Kapelle-op-den-Bos, Pascal Feryn, verklaarde dat hij geen Marokkanen in dienst neemt omdat de klanten dat niet wilden. Die uitspraak leidde tot een ontmoeting tussen de bedrijfsleiding, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding en de werkgeversorganisatie Unizo. Feryn beloofde een instap-diversiteitsplan te maken en alle nieuwe vacatures aan de VDAB door te spelen, zodat iedereen zou kunnen meedoen aan de selectieproeven.

Het Centrum stapte in februari vorig jaar toch naar de arbeidsrechtbank, omdat volgens directeur Jozef De Witte gebleken was dat Feryn bijna een jaar lang niets had gedaan aan de beloofde inspanningen. Volgens Feryn stelde hij geen diversiteitsplan op om financiële redenen. De rechter vond dat geen daad van discriminatie, en sprak Feryn vrij. De rechtbank oordeelde ook dat een diversiteitsplan wettelijk niet verplicht is.

Het Centrum ging tegen die uitspraak in beroep. De zaak is nog niet afgesloten. Ondertussen eiste het kantelpoortbedrijf zelf een schadevergoeding van 2.500 euro van Open VLD'er Hicham El Mzairh. De Belg van Marokkaanse afkomst zou van Feryn het advies gekregen hebben om elders werk te zoeken, wat Feryn ontkent.

Eind 2006, Euro-Lock. De Belgische Turk Murat Caliskan solliciteert eind vorig jaar bij het bedrijf Euro-Lock in Drongen, maar wordt geweigerd op basis van zijn afkomst. Dat kwam hij toevallig te weten door een interne mail die hij onder ogen kreeg en waarin stond: 'Kan jij die persoon afwimpelen? Een vreemdeling die beveiliging zal verkopen, dat heb ik nog niet gezien.'

De man stapte naar het Centrum voor Gelijkheid van Kansen, dat begin dit jaar een rechtszaak begon. Het bedrijf werd eind maart schuldig bevonden aan discriminatie. Euro-Lock verontschuldigde zich bij de sollicitant. In een minnelijke schikking kwamen ze overeen dat Caliskan een vergoeding van 5.000 euro zou krijgen. Euro-Lock beloofde ook een diversiteitsplan op te stellen.

April 2007. Een horeca-uitbater uit Beveren wordt veroordeeld omdat hij zijn werknemer in zijn ontslagbrief aanraadde terug te keren naar de 'boesboes'. Het ontslag dateerde al van 2000. De werknemer, het Centrum en het ABVV spanden een rechtszaak aan wegen het racistische taalgebruik.

De rechter van eerste aanleg in Gent sprak de zaakvoerder in oktober 2005 vrij. Het hof van beroep oordeelde daar anders over. De zaakvoerder werd veroordeeld tot betaling van 500 euro. (yd)


DS, 04-10-2007