PDA

Bekijk de volledige versie : Consument mist onbekende premie


Barst
3rd October 2007, 22:12
Consument mist onbekende premie


BRUSSEL - De Belg blijkt de prijs nog altijd hoger in te schatten dan het milieu. Een gids van Test-Aankoop zet de verbruikers op weg naar meer milieubewuste aankopen en ingrepen aan de woning.


De verbruikersorganisatie Test-Aankoop heeft een gids voor milieubewust kopen samengesteld. Daar was behoefte aan want de Belg blijkt te weinig te beseffen hoezeer hij bijdraagt tot vervuiling en broeikaseffect.

Test-Aankoop ondervroeg meer dan 1.500 Belgen tussen 18 en 74jaar over in welke mate ze zich bewust zijn van de impact die hun levenswijze heeft op het milieu en om uit te zoeken welke aanpassingen al zijn ingeburgerd.

Een meerderheid (65 procent) van de respondenten neemt dagelijks een douche in plaats van een bad en bespaart zo heel wat water. Tegelijk laat 11 procent een kraan lekken en herstelt 5 procent het lopend toilet niet. Een spoelbak die blijft lopen, verspilt tot 219 m³ water per jaar en een druipende kraan tot 140 m³. Slechts 15 procent van de Belgen maakt gebruik van regenwater en dan nog gedeeltelijk voor het toilet en de wasmachine.

De Belg is niet erg geneigd ecologische onderhouds- en tuinproducten te kopen. Hij twijfelt aan de kwaliteit en de doeltreffendheid. Als de Belg iets koopt, is kwaliteit zijn belangrijkste criterium, gevolgd door prijs, nut en promoties. Pas daarna komt milieuvriendelijkheid. 'Dat staat in contrast met de vaststelling dat de ondervraagden milieu op de derde plaats zetten bij hun grootste maatschappelijke bekommernissen, na werk en pensioen', zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop.' Op het vlak van energie scoren de respondenten iets beter. 82 procent heeft dubbele beglazing, 68 procent dakisolatie. Zonne-energie telt nog maar 1,2procent aanhangers, maar 26procent overweegt deze energievorm. Inzake verwarming hebben de Belgen goede gewoonten aangenomen. 80procent zet de temperatuur lager tijdens de nacht en 70procent wanneer er niemand thuis is. 44procent stelt de thermostaat in op 18 tot 20graden.

Een groot deel van de ondervraagden verwacht meer financiële tegemoetkoming van de overheid. Maar vaak zijn ze niet op de hoogte van premies of fiscale aftrekbaarheid. Van al wie werkzaamheden uitvoerde, streek slechts 4,5 procent een premie op voor het totaal en 18 procent voor een deel van de werkzaamheden. Amper 4 procent genoot van een belastingaftrek voor alle werkzaamheden en 10procent voor een deel ervan. Hoe komt dat? De bouwheer wist er niet van (25 tot 31procent) of dacht niet aan de voorwaarden te beantwoorden (20procent). 'De informatie over de overheidssteun kan veel beter', zegt Mechels. 'De burger vindt zijn weg niet in de vele bevoegdheidsniveaus: gemeente, provincie, gewesten, federaal... Daarom is de komst van één loket meer dan welkom.'

In de consumentenwijzer worden vragen beantwoord over milieuvriendelijk kopen en eten, afval voorkomen, een ander mobiliteitsgedrag, milieuvriendelijk bouwen, zuiniger met energie en water omspringen en de invloed van het leefmilieu op de gezondheid. Ook de premiemogelijkheden staan erin. (ty)


DS, 03-10-2007