PDA

Bekijk de volledige versie : Verdeeld Europa schuift ‘Galileo’ door naar top


Barst
3rd October 2007, 20:54
Verdeeld Europa schuift ‘Galileo’ door naar top


Rotterdam, 2 okt. De lidstaten van de Europese Unie blijven sterk verdeeld over de toekomst van het satellietnavigatiesysteem Galileo.


Op een bijeenkomst van EU-ministers in Luxemburg bleek gisteren dat vooral Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland verklaard tegenstander zijn van het plan van Eurocommissaris Jacques Barrot (Transport) om 2,3 miljard euro aan ongebruikte fondsen uit de landbouw te besteden aan de financiering van Galileo.

Het geplande navigatiesysteem Galileo, dat zou moeten concurreren met het Amerikaanse GPS, zit dringend om geld verlegen, nadat acht grote Europese bedrijven die bij het project betrokken waren het niet eens konden worden over de verdeling van werk en opbrengsten. De Europese Commissie wilde daarom een financiering regelen met publieke middelen. De totale kosten van Galileo zijn becijferd op 3,4 miljard tot 3,6 miljard euro.

De Britten en de Nederlanders lieten gisteren weten dat als de EU fondsen gebruikt voor Galileo, dit uit het budget voor wetenschappelijk onderzoek moet komen. Duitsland ging een stap verder; Berlijn wil in het geheel geen EU-financiering van Galileo. Volgens Duitsland zou met EU-steun aan het satellietproject een gevaarlijk precedent worden geschapen.

Spanje daarentegen is een groot voorstander van het steunen van Galileo met behulp van EU-gelden. De EU heeft het onderwerp nu doorgeschoven naar de topconferentie van Europese regeringsleiders op 18 en 19 oktober in Lissabon.

Barrot noemde vorige maand Galileo „een strategisch project” voor de EU. „We willen niet afhankelijk zijn van het GPS-signaal. De Verenigde Staten kunnen het signaal afsluiten wanneer ze maar willen”, aldus Barrot. Hij verwees hiermee naar de eigenaar van GPS (Global Positioning System), het Amerikaanse ministerie van defensie (Pentagon), dat wereldwijd gratis gebruik van GPS toestaat, maar zichzelf het recht voorbehoudt in geval van nood – een oorlog bij voorbeeld – het systeem te blokkeren. GPS is bovendien een tamelijk oud systeem, dat teruggaat naar de jaren zestig van de vorige eeuw. Er is tot nu toe één satelliet voor Galileo gelanceerd, in 2005.


NRC, 2 oktober 2007