PDA

Bekijk de volledige versie : Rechter onderzoekt omstreden injecties


Barst
27th September 2007, 00:52
Rechter onderzoekt omstreden injecties


Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat bepalen of executie via dodelijke injectie tot een onnodig pijnlijke dood kan leiden.


Er is het beruchte geval van Joseph Clark uit de staat Ohio, die mei vorig jaar midden in zijn executie met de naald opveerde van de stretcher en tot zijn beulen zei: „Het werkt niet. Het werkt niet.”

Veel aandacht kreeg ook de executie van Angel Diaz in december van dat jaar in Florida. Omdat de beul door zijn ader heen prikte, kwam veel injectievloeistof in weefsel terecht en niet in de bloedbaan. Diaz trok 26 minuten lang met zijn gezicht. Hij had in een paar minuten dood moeten zijn. Het werden er 34.

Een arts uit Missouri, die toezicht hield op zo’n vijftig executies, getuigde vorig jaar dat sommige executies ’s nacht plaatsvonden, bijgelicht met een zaklamp. Voor de meeste beulen was de executie „waarschijnlijk de eerste keer in hun leven dat ze een spuit in handen hadden. (...) Het was dan ook stressvol voor hen.”

De arts erkende dat hij soms te weinig verdovingsmiddel gaf. Omdat hij dyslectisch is. „Daarom is het niet ongebruikelijk dat ik fouten maak.” Een krant ontdekte later dat hij al twintig keer aangeklaagd was voor medische fouten en bij twee ziekenhuizen was weggestuurd.

Dergelijk nieuws heeft in de VS tot een golf van rechtszaken van ter dood veroordeelden geleid die uitstel van executie eisen. Totdat duidelijk is dat zij geen langzame en pijnlijke dood zullen sterven. En zij hebben succes. Tien staten hebben hun executies opgeschort.

Het werd daarom tijd dat het Hooggerechtshof uitsluitsel gaf. De opperrechters deden dat eergisteren door de zaak van twee ter dood veroordeelde moordenaars uit Kentucky in behandeling te nemen. Beide uitspraken worden volgend jaar juni verwacht.

De afgelopen jaren verboden de negen rechters al executies van minderjarigen en zwakzinnigen, omdat die ingaan tegen het grondwettelijk verbod op een onnodig wrede straf. Maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat zij het gebruik van de naald helemaal zullen verbieden. Van de 38 staten die de doodstraf uitvoeren, gebruiken er 37 de naald. Nebraska gebruikt als enige staat nog de elektrische stoel.

Het Hof moet antwoord geven op de beperkte vraag wanneer te voorzien valt dat de gebruikelijke cocktail van drie stoffen niet tot een snelle en pijnloze dood leidt. Onderzoek toonde aan dat soms mensen te weinig verdoving kregen, zodat ze niet buiten bewustzijn raakten. Ook werd duidelijk dat de twee dodelijke stoffen te traag werkten omdat de ter dood veroordeelde bij voorbeeld zwaarlijvig was of een slechte lever had.

De verwachting is dat de meeste staten hun executies opschorten tot aan de uitspraak. Al voltrok Texas eergisteren ’gewoon’ nog haar 26ste doodstraf van dit jaar en staat voor vandaag de volgende gepland.

Sommige activisten menen dat de publiciteit rond fouten in de rechtspraak en bij de executies de publieke steun voor de doodstraf gestaag ondergraaft. Maar in een recente peiling gaf 64 procent van de Amerikanen aan voor de doodstraf te zijn.


Trouw, 27-09-2007

Smits.Diede
10th October 2007, 20:06
Ik vind het onverantwoord dat men een arts aanneemt die onder zijn dyslectie lijdt. Hij beseft zelfs dat hij misschien en waarschijnlijk wel de verkeerde dosissen aan de veroordeelden geeft. Zoiets zou niet mogen gebeuren. De arts in kwestie zou op zijn minst moeten bijgestaan worden.

Als men er mee in zit dat de veroordeelden een pijnlijke dood sterven, dan zouden ze misschien eerst onderzoek moeten doen naar de arts die ze willen instellen. In dit geval zal er toch geen screening geweest zijn. Een arts die al uit 2 ziekenhuizen werd ontslagen en ook al twintig maal werd aangeklaagd voor medische fouten, zou niet in aanmerking mogen komen voor zo'n job. Dat dit hier wel is gebeurd, getuigt van weinig professionaliteit!

Met dit artikel zou ik ook de discussie willen aangaan, waarom kiezen voor doodstraf of waarom tegen doodstraf.
Moeten we ons verlagen tot het morele niveau van de moordenaar?
Zijn wij God? Mogen wij een leven nemen voor een ander?
Is doodstraf wel een straf, of is het de eenvoudigste/goedkoopste weg naar wraak? Is doodstraf een schending van de mensenrechten?

Zoals mijn vragen hier doen uitschijnen, ben TEGEN de doodstraf!
Voor mij zijn er geen argumenten voor de doodstraf.

Diede