PDA

Bekijk de volledige versie : School Zonder Pesten


BertDierickx1BASO
21st September 2007, 17:15
'School Zonder Pesten' pakt pesten aan op jonge leeftijd

Voortaan kan het lager onderwijs gratis beschikken over een nieuw programma tegen pesten. 'School Zonder Pesten' richt zich tot kinderen uit de eerste drie jaren van het lager onderwijs. "Ons programma is vooral gericht op preventie", zei Christian Agneessens bij de voorstelling. "Op die leeftijd is er minder sprake van pesten." Op prille leeftijd beseffen kinderen immers niet altijd dat ze aan het pesten zijn.

Voeding
Het initiatief komt van IVP/POBOS, een adviescentrum voor welzijnszorg in organisaties. Nieuw aan het programma is dat het zich niet enkel richt tot de pester en de gepeste. "Die groepen krijgen sowieso al voldoende aandacht", zei Agneessens. "Ons programma richt zich tot de omgeving zodat we de voedingsbodem wegnemen."

Interactief
In de praktijk gaat het om een interactief programma. De kinderen krijgen een voorstelling van "Victor" en de "Goed Gevoel Machine". Zo wordt de kinderen aangeleerd dat de kleur groen een goed gevoel is en rood een slecht. Zo kunnen ze zich makkelijker uiten over hun gevoelens. "Na een testvoorstelling in school zei een leerkracht me dat een van de leerlingen bij haar kwam en zich rood voelde. Dat kind kon signaleren dat er iets mis was", vertelt Fried Ringoot alias Victor.

Kwart wordt gepest
Over recente cijfers beschikken Agneessens en Ringoot niet maar volgens hen wordt een kwart van de leerlingen in de lagere school gepest en pest 16 procent zelf. "Het is een fenomeen dat actueel is, maar we beschikken niet over actuele cijfers." Zij baseren zich op een studie uit 1994. Volgens diezelfde studie vindt het merendeel van het "onaanvaardbaar gedrag" plaats bij jongeren tussen de 10 en 14 jaar oud. Daarom pakt IVP/POBOS het probleem bij de wortel aan, aldus Agneessens.

Preventie
Jongeren moeten het verschil kennen tussen plagen en pesten, het verschil tussen aanvaardbaar en onaanvaardbaar gedrag. Daarom vindt de preventie plaats in de eerste drie jaren van het lager onderwijs. Op die leeftijd plagen kinderen veeleer dan pesten. Volgens IVP/POPOS kan bij de kinderen makkelijk waarden en normen aangeleerd worden zoals respect. Die kinderen staan open voor preventie, luidt het.

Website
Naast de voorstellingen in de scholen is er ook een website waar leerkrachten ideeën tegen pesten kunnen vinden en zelf posten. Er komt in de toekomst ook een "antipest-label" voor de deelnemende scholen. Bovendien komt er een jaarlijks "Pestparlement" waar alle scholen een zogenaamde "groene leerling" kunnen afvaardigen. Geïnteresseerde scholen moeten wel aan twee voorwaarden voldoen. Zo moet het standpunt van de school tegenover pesten in het schoolreglement vermeld staan en moet er binnen de school een vertrouwenspersoon (zorgcoördinator) aanwezig zijn. Meer informatie op www.schoolzonderpesten.be

Kim Geerts
25th September 2007, 18:47
Ik vind het initiatief “school zonder pesten” zeer goed. Het is belangrijk dat men het pesten bij kinderen op jonge leeftijd al aanpakt. Zo zijn kinderen ook meer behoed tegen het pesten. Sommige kinderen beseffen soms op die jonge leeftijd niet dat ze aan het pesten zijn.

jan.dufraing
8th October 2007, 22:01
Goed initiatief, jonge kinderen hebben ook nood aan duidelijke signalen. Zo leren ze het meeste. Veel van de kinderen die pesten weten niet hoe ze de anderen laten voelen. Dat is iets wat je hen duidelijk moet kunnen maken. Denk dat er op deze manier minder gepest zal worden om dat ze weten wat ze de anderen aan doen. Zoals het voorbeeld dat een meisje zegt dat ze zich rood voelt, zo kan ze betere signalen geven en kan de juf iets doen. Dus school zonder pesten moet een hulpmiddel zijn en uiteindelijk ook het doel natuurlijk.