PDA

Bekijk de volledige versie : Noordelijke zeeroute via Noordpool


Barst
17th September 2007, 01:36
Noordelijke zeeroute naar Azië open door smelten Noordpoolijs


Doordat het Noordpoolijs veel sneller smelt dat tot nu toe gedacht, kunnen schepen in de nabije toekomst van Europa naar Azië varen via de Noordpool.


Dat blijkt volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA uit bijna tweehonderd satellietfoto's. Langs Noord-Canada, Alaska en Groenland was eerder deze maand al even een ijsvrije doorgang waar te nemen.

Het Noordpoolijs is afgelopen jaar 's zomers drastisch geslonken, van ongeveer vier miljoen vierkante kilometer tot ongeveer drie miljoen vierkante kilometer, zei de ESA vrijdag op zijn website. Dat is veel sneller dan was aangenomen. De afgelopen tien jaar nam de omvang van het ijs af met ongeveer honderdduizend vierkante kilometer per jaar.

Sommige schepen kunnen nu al in de zomer via de Noordpool naar Azië varen, aldus de ESA. Maar het duurt nog jaren voor regelmatig van de route gebruik kan worden gemaakt, zei onderzoeker Claes Ragner van het Noorse Fridtjof Nansen Instituut.

Een VN-panel voorspelde onlangs dat het Noordpoolijs mogelijk in 2070 in de zomer vrijwel verdwenen zal zijn. De strijd om de Noordpool en zijn bodemschatten is al losgebarsten.


Trouw, 17-09-2007

wim leenaerts
22nd September 2007, 14:17
Recordhoeveelheid ijs gesmolten aan de Noordpool

Dit jaar is tijdens de zomermaanden een recordhoeveelheid ijs gesmolten aan de Noordpool. Liefst 2,61 miljoen vierkante kilometer pakijs verdween, meer dan gemiddeld tijdens deze periode van het jaar. Dat komt overeen met tien maal de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, zo melden Amerikaanse wetenschappers.

De oppervlakte van het pakijs haalde een minimumrecord van 4,13 miljoen vierkante kilometer, stelden experten van het National Snow and Ice Center (NSIDC) in Boulder (Colorado).

De achteruitgang van de ijslaag op de oceaan heeft er blijkbaar enkele dagen terug zijn hoogste niveau bereikt. Sinds zondag is het ijs zich terug aan het vormen en breidt het zich terug uit onder invloed van het grote arctische koudefront. (afp)
Bron: www.demorgen.be, 22/09/2007