PDA

Bekijk de volledige versie : Niet consument maar techniek verbetert milieu


Barst
12th September 2007, 01:14
Niet consument maar techniek verbetert milieu


Er is de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt op milieugebied. Maar dat is vooral te danken aan betere techniek en niet aan het gedrag van de consument. Dat blijkt uit de rapporten die het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) gisteren presenteerde aan de ministers Cramer van milieu en Verburg van natuur.


Op de weg maakt Nederland steeds meer kilometers en binnenshuis is het energieverbruik hoger, ondanks efficiëntere apparatuur en hogere belasting op energiegebruik.

Ook wat betreft de natuur had het MNP slecht nieuws: de hoeveelheid natuur die het kabinet wil realiseren, wordt met het huidige beleid niet gehaald. Volgens MNP-directeur Klaas van Egmond moeten natuurgebieden groter worden om bedreigde soorten te beschermen en natuurlijke processen de ruimte te geven.

Minister Verburg is het met hem eens. Om meer betrokkenheid van burgers te creëren, wil ze tienduizend maatschappelijke stageplaatsen realiseren. „Er groeit nu een generatie op die niets weet van de natuur en evenmin weet wat er gebeurt als we haar niet goed behandelen.” De minister wil de stageplaatsen samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan middelbare scholieren aanbieden.

Beide ministers erkennen dat er de komende jaren nog veel moet gebeuren om de kwaliteit van natuur en milieu te verbeteren. Wel stelden ze dat er al hard aan gewerkt wordt en dat er de afgelopen jaren al het nodige is veranderd.

GroenLinks denkt daar anders over. De fractie presenteert op Prinsjesdag 33 maatregelen voor verregaande binnenlandse CO2-reductie. „Dus niet zo’n plannetje voor zonnepanelen zoals het kabinet doet. Dat gaat maar om een paar miljoen en is niets meer dan symboliek”, stelt GroenLinks-Kamerlid Duyvendak.

Ook de natuurorganisaties reageerden gisteren kritisch. Volgens de Stichting Natuur en Milieu neemt iedereen de problemen serieus, behalve het kabinet. En dat terwijl het de ’hoogste tijd is voor stevig overheidsingrijpen’. Een van hun voorstellen is om de bijdrage aan het Provinciefonds te halveren als provincies onvoldoende successen boeken.


Trouw, 12-09-2007