Inloggen

Bekijk de volledige versie : Hoe gelukkig zijn de Belgen?


Barst
10th September 2007, 16:02
Hoe gelukkig zijn de Belgen?


vrijdag 7 september 2007 - (statbel) - Tussen maart en juni 2006 ondervroeg de onderzoeksgroep TOR-VUB van de Vrije Universiteit Brussel 4.500 Belgen van 19 tot 81 jaar over hun geluk. De respondenten moesten op een schaal van 1 tot 10 aanduiden hoe gelukkig ze zijn. Tevens stelden de onderzoekers een twintigtal aanvullende vragen. Op basis van al de gezamenlijke antwoorden berekenden Mark Elchardus en Wendy Smits een "geluksscore" op een schaal van 100.


Het algemeen gemiddelde bedraagt 60,99. Dat betekent dat de doorsnee Belg zichzelf een 6 op 10 geeft inzake geluk. Mannen zijn met een geluksscore van 61,71 gemiddeld iets gelukkiger dan vrouwen, die een score van 60,26 halen. Voor alle leeftijdsgroepen geldt overigens dat mannen gemiddeld gelukkiger zijn dan hun vrouwelijke evenknieën. Alleen vrouwen van 36 tot 45 jaar zijn (iets) gelukkiger dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Het onderzoek toont duidelijk aan dat er een relatie is tussen leeftijd en geluk. Jonge volwassenen tussen 19 en 25 zijn gelukkiger dan de doorsnee Belg. Daarna daalt het geluk vrij rechtlijnig tot 55 jaar, om daarna opnieuw toe te nemen.

Het gelukkigst zijn mensen in de leeftijdscategorie van 66 tot 75 jaar. Eens boven die leeftijd gekomen, neemt het geluk weer af. Het diploma blijkt een sterk bepalende factor te zijn. Hoe hoger het onderwijsniveau, hoe groter de geluksscore. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met het feit dat een hoger diploma vaak leidt tot een hoger inkomen, een hogere plaats op de maatschappelijke ladder en meer controle over het eigen leven. Heel belangrijk inderdaad is de financiële situatie.

Mensen die in een slechte financiële situatie verkeren rapporteren veel minder vaak dat ze gelukkig zijn, mensen die in een goede financiële situatie verklaren dan weer vaker dat ze (heel) gelukkig zijn. Geld maakt dus wel degelijk gelukkig, zo stellen Elchardus en Smits.
Uit de cijfers van de TOR-VUB blijkt dat het al dan niet hebben van een relatie ook een belangrijke factor is. Mensen met een relatie zijn door de band gelukkiger dan mensen zonder een relatie. Samenwonenden zijn net iets gelukkiger dan gehuwden en een stuk gelukkiger dan mensen met een LAT-relatie. Bij mensen zonder relatie valt het op dat gescheiden mensen het ongelukkigst zijn.


Statbel, 07-09-2007

Smolders.Lizzy
8th October 2007, 15:37
Dat Belgen gelukkige mensen zijn klinkt niet zo onbekend, toch? Ik denk ook dat hoe hoger je onderwijsniveau en inkomen zijn, des te hoger je geluksscore is. Ik heb ook ergens gelezen dat wij één van de meest gelukkige mensen zijn in Europa, maar dat er tegelijkertijd ook heel veel depressies voorkomen en er hoge zelmoordcijfers zijn. Het lijkt wel of wij alleen zwart-wit denken. Of we zijn heel gelukkig of we zitten in een depressie. Er zijn volgens mij heel wat mensen die daar tussenin zitten. Dat mannen gelukkiger zijn dan vrouwen komt volgens mij doordat zij zich minder zorgen moeten maken. Vrouwen hebben denk ik in het gezinsleven vaak een grotere taak en trekken zich ook vaker de problemen aan van hun kinderen. Wij leven ook nog altijd in een cultuur waar mannen vaak nog beter worden behandeld dan vrouwen. Ook al ben ik hier tegen. De vrouwen zijn al wat meer geëmancipeerd vandaag de dag maar het kan nog beter. Ik zou graag willen streven naar een cultuur waarin vrouwen even veel betaald worden als mannen voor eenzelfde job. Komaan dus vrouwen!! :clap:

Groetjes Lizzy :D

jan.dufraing
8th October 2007, 16:00
Ik ben dus gelukkig want ik zit in de leeftijdscategorie die het gelukkigst is. Denk dat deze resultaten wel te verwachten waren. Als je jong bent heb je ook veel minder zorgen. Wanneer je kinderen hebt moet je je van meer dingen iets aantrekken. Hierdoor stoot je meer op dingen die je anders wou. Dat maakt je ongelukkiger. Vanaf 55 jaar zijn de kinderen uit huis en zorgen ze voor zich zelf en heb je meer tijd voor je zelf. Dan komen er kleinkinderen, die zorgen voor een belangrijke factor voor de mensen boven de 55 zij zijn daardoor gelukkiger. Heb je al eens grootouders bezig gezien met hun kleinkinderen :D . Boven de 77 wegen de gezondheidsproblemen weer door. Dus terug minder gelukkig.
Dus al bij al kinderen een factor die veel geluk brengt en misserie volgens mij. Maar het geluk is het over wegen zeker waard.
Ik vind het spijtig dat daar niets over vermeldt staat over de invloed van kinderen.

katrijn.michielsen
9th October 2007, 12:47
Ik vind persoonlijk dat je niet kan oordelen over gelukkig zijn in het algemeen. Gelukkig zijn is voor iedereen iets persoonlijks. Je kan natuurlijk wel aan de hand van een enquête vaststellen dat die leeftijdscategorie het best scoort, maar dan kunnen daar nog mensen bij tussen zitten die heel ongelukkig zijn. Gelukkig zijn is misschien ook iets dat iedereen anders interpreteert, want wat is gelukkig zijn eigenlijk? En hoe beoordeel je dat? Logisch vind ik het ook dat de financiële toestand van iemand zijn 'gelukkig zijn' beïnvloedt. Als je elke dag een euro in twee moet breken om eten te kunnen kopen voor je kinderen, dan kan ik me voorstellen dat je je minder gelukkig voelt dan iemand die zijn kinderen elke dag een gevarieerde maaltijd kan voorzetten. Toch moet ik hier ook weer vaststellen dat ook de mensen die het financieel minder breed hebben, ook gelukkig kunnen zijn. Misschien zelfs gelukkiger. Zij zien misschien meer het geluk in kleine dingen, een glimlach, een tof gesprek, ... Dan iemand die heel rijk is, die misschien zijn geluk uit materiele dingen moet gaan halen. Allemaal heel persoonlijk. Om dan toch even verder te gaan op de resultaten van de enquête, dan vind ik 6/10 toch nog wel een redelijke score. Zelf zou ik (in mijn definitie van geluk) een 7 geven. Persoonlijk ;)