PDA

Bekijk de volledige versie : Gewone zeep is de beste zeep


Barst
30th August 2007, 18:05
Gewone zeep is de beste zeep


BRUSSEL - Bacteriedodende zeep biedt geen voordeel en kan het risico op resistentie vergroten.


Veel reinigingsproducten en zepen dragen het opschrift 'bacteriedodend', omdat ze een stof bevatten met een kiemdodende werking. Wie uit smetvrees of voorzorg zulke producten gebruikt voor de handen of het aanrecht, doet daar niet noodzakelijk een goede zaak mee. Consumentenproducten met het bacteriedodende ingrediënt triclosan ontsmetten de handen niet beter dan gewone zeep. Erger nog: ze verhogen mogelijk het risico dat ziekteverwekkers weerbarstiger worden en moeilijker met antibiotica te bestrijden worden.

Tot dat besluit komen Allison Aiello van de universiteit van Michigan en haar collega's na een overzichtsonderzoek van 27 studies die tussen 1980 en 2006 over de kwestie in de vakpers gepubliceerd zijn.

Triclosan-houdende zeep voor huishoudelijk gebruik bevat meestal maar 0,1 tot 0,45 procent van de bacteriedodende substantie, en dat is te weinig voor een merkbaar effect, melden de onderzoekers. Bacteriedodende zepen bleken niet effectiever dan gewone zeep om symptomen van besmettelijke ziekten (hoesten, koorts, diarree, huidinfecties) te voorkomen. De antimicrobenzeep bleek ook het aantal bacteriën op de handen niet sterker terug te dringen dan gewone zeep. Ziekenhuiszepen bevatten vaak een hoger gehalte aan bacteriedodende ingrediënten en werken daardoor beter, vooral als er langdurig gewassen wordt.

De onderzoekers sluiten niet uit dat een bacteriedodende consumentenzeep eventueel beschermend werkt voor kwetsbare groepen, zoals oudere of zieke mensen, maar dat is nog niet voldoende onderzocht.

Laboratoriumtests hebben wel aangetoond dat bacteriën minder gevoelig worden voor triclosan en voor antibiotica, naarmate ze meer aan triclosan worden blootgesteld. Daardoor worden die bacteriën moeilijker te bestrijden. Studies in meer levensechte omstandigheden toonden geen duidelijk verband tussen antibioticaresistentie en het huiselijke gebruik van de bacteriedodende huishoudproducten. 'Er is meer onderzoek nodig om na te gaan of de toename van resistente bacteriën in de maatschappij te maken heeft met het groeiend gebruik van zepen met triclosan', zeggen de onderzoekers in het vakblad Clinical Infectious Diseases. Ze plaatsen vraagtekens bij de marketing van triclosan-houdende zeep als een product met een extra voordeel, en ze roepen gezondheidsautoriteiten op om meer controle op uit te oefenen de twijfelachtige claims.


DS, 30-09-2007 (kidr)