PDA

Bekijk de volledige versie : Klimaatbeleid kost 150 miljard


Barst
28th August 2007, 17:30
Klimaatbeleid kost 150 miljard


Rotterdam, 28 aug. De kosten die jaarlijks moeten worden gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen in de toekomst te beperken tot het huidige niveau bedragen wereldwijd ruim 150 miljard euro. Dat schrijft de UNFCCC, de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties, in een nieuw rapport.


Het rapport verscheen in het kader van een bijeenkomst in Wenen waar delegaties van ruim honderd landen overeenstemming proberen te bereiken over een vervolg op het Kyoto-protocol, waarin wereldwijd afspraken zijn gemaakt over het terugdringen van broeikasgassen. ‘Kyoto’ loopt in 2012 af.

Vooral de rol van ontwikkelingslanden is in Wenen een belangrijk onderwerp van debat. Het ‘Kyoto’ verplicht alleen de geïndustrialiseerde landen tot maatregelen. Inmiddels zijn deskundigen het er echter over eens dat klimaatbeleid geen zin heeft als opkomende economieën als China, India, Zuid-Afrika en Brazilië niet ook een bijdrage leveren. De vraag is alleen wie dat moet betalen.

Volgens de Nederlander Yvo de Boer, hoofd van de UNFCCC, bestaat er „een mythe dat ontwikkelingslanden niets doen”. Tegen het persbureau AP zei De Boer dat het voor de bereidheid van ontwikkelingslanden om een bijdrage te leveren van groot belang dat de rijke landen laten zien dat ze écht iets doen.

In dit verband is de positie van de Verenigde Staten doorslaggevend. De regering-Bush heeft ‘Kyoto’ niet geratificeerd en weigert tot nu toe om verplichtingen aan te gaan. Maar onlangs zei Bush dat een „serieuze vermindering” van de uitstoot van broeikasgassen noodzakelijk is.

„Je zou kunnen zeggen dat president Bush de koe bij de hoorns heeft gevat”, aldus De Boer. „De vraag is nu waar Bush en de koe naar toe gaan.”


NRC, 28 augustus 2007