PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Onderwijs bachelors niet goed’


Barst
24th August 2007, 18:12
‘Onderwijs bachelors niet goed’


Rotterdam, 24 aug. Universiteiten geven te weinig aandacht aan onderwijs voor bachelorstudenten. Dat stelt Karl Dittrich, voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), de organisatie die het niveau van het hoger onderwijs toetst.


De nadruk bij universiteiten komt steeds meer op onderzoek te liggen en dit gaat ten koste van de kwaliteit van de bachelorfase, het algemeen vormende deel van een academische studie. Dit zei Dittrich gisteren op een conferentie in Middelburg over betere studieresultaten in de bachelorfase.

Zowel het internationale als het nationale prestige van universiteiten zijn volgens Dittrich gebaseerd op onderzoek. „De concurrentie om onderzoeksmiddelen is moordend. De druk wordt nog vergroot door de rampzalige internationale rankings waarin onderwijs geen enkele rol speelt.”

Dit heeft gevolgen voor de beschikbare middelen voor het bacheloronderwijs. Dittrich vreest dat faculteiten vinden dat hun bacheloropleidingen „eigenlijk niet meer hoeven te doen dan de basiskwaliteit te garanderen”.

De verenigde universiteiten ( VSNU) delen de zorgen van de NVAO. Voorzitter Sijbolt Noorda bepleitte gisteren de komst van een Koninklijke Nederlandse Academie voor het Onderwijs, als tegenhanger van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen die onderzoek stimuleert.


NRC, 24 augustus 2007

Nick Van Bael
31st December 2007, 17:10
dit zou wel eens kunnen kloppen , ook bij ons