Bekijk de volledige versie : Leterme gooit de handdoek
Barst
23rd August 2007, 17:37
Leterme gooit de handdoek
BRUSSEL - Yves Leterme gooit de handdoek als formateur. Een ultieme poging om oranje-blauw weer op de rails te zetten is mislukt. Hij zal vandaag nog naar de koning gaan om zijn opdracht terug te geven.
Enige probleem is dat de koning momenteel op vakantie is en Leterme zijn opdracht bijgevolg niet kan teruggeven. Het is daarvoor wachten totdat de koning in het land is. Hij wordt momenteel overgevlogen met een Embraer, een jet van het leger.
Naar alle waarschijnlijkheid zal de koning Leterme vanavond ontvangen. Koning Albert zal dan vermoedelijk ook nog andere contacten hebben.
Vanmiddag had Leterme nog contact met de verschillende onderhandelaars, maar die hebben niets meer uitgehaald.
DS Blog, 23-08-2007
Barst
24th August 2007, 00:40
Koning aanvaardt ontslag Leterme - Franstaligen waarschijnlijk aan zet
BRUSSEL - De koning heeft heeft het ontslag van Yves Leterme als formateur aanvaard. Dat meldt het paleis.
'Ik heb vanmiddag moeten vaststellen dat het momenteel onmogelijk is om met goed gevolg een ambitieus regeerprogramma op te stellen waartoe de kiezer op 10 juni een duidelijk perspectief en de richting heeft aangegeven', motiveert Leterme zijn beslissing.
Leterme sprak de koning op het Kasteel Belvédère. De koning moest zijn vakantie in Zuid-Frankrijk onderbreken. Hij werd overgevlogen met een Embraer, een jet van het leger. De koning heeft na het gesprek met Leterme wellicht ook nog andere contacten hebben, ondermeer met Didier Reynders (MR).
Franstaligen aan zet
Een coalitie oranje-blauw wordt echter nog niet opgegeven. Verwacht wordt wel dat een Franstalige nu het initiatief zal krijgen. Die zou dan de rol van formateur kunnen overnemen of eventueel als ontmijner kunnen functioneren.
De belangrijkste namen die circuleren zijn die van Raymond Langendries (CDH, Europees Parlementslid), Philippe Maystadt (CDH, voorzitter Europese Investeringsbank) en François-Xavier de Donnea (MR, volksvertegenwoordiger).
Bij de MR gaat de voorkeur uit naar een formateur/ontmijner uit de eigen kring. Alle andere partijen lieten weten dat het voor hen iemand van CDH zou moeten zijn.
Ultieme vergadering
Gisteravond kwamen Leterme en de oranje-blauwe onderhandelaars nog samen voor een ultiem overleg. Om vier uur vannacht gingen de verschillende partijen weer uit elkaar, zonder akkoord.
Normaal zou dat overleg vandaag hernomen worden, maar nadat het tijdstip van die bijeenkomst enkele keren werd uitgesteld, kwam er uiteindelijk afstel. Leterme had vanmiddag nog wel inidividueel contact met de onderhandelaars, maar die hebben niets meer uitgehaald.
Blog DS, 23-08-2007
Barst
24th August 2007, 19:23
Langendries als ontmijner het veld in
BRUSSEL - De koning zou Raymond Langendries (CDH) vandaag nog aanduiden als bemiddelaar. Uit het voorafgaande snuffelwerk van Didier Reynders zou blijken dat hij de beste persoon is om nu aan de slag te gaan. Op officiële bevestiging is het nog even wachten.
De koning stelde donderdagavond Reynders aan om bij de oranje-blauwe partijen te polsen wie nu het beste als bemiddelaar kan optreden. Het was echter niet uitgesloten dat het staatshoofd zelf nog andere contacten legt. Uit de contacten van Reynders zou blijken dat Langendries de beste persoon is om als ontmijner aan de slag te gaan.
Bij de koning
Gisteravond ontving de koning Didier Reynders. De MR-voorzitter werd na de verkiezingen van 10 juni tot informateur benoemd. Het is in het kader van die functie dat Reynders donderdagavond 3,5 uur door de koning werd ontvangen nadat de vorst Yves Leterme van zijn formatieopdracht had ontheven.
Reynders en de koning overliepen de politieke toestand na de blokkering die vorige week donderdag was ontstaan over de communautaire standpunten van de Vlaamse en Franstalige partijen en het feit dat Leterme, althans in een eerste fase, de handdoek in de ring heeft geworpen.
Verschillende formules
Gisteravond werd al vernomen dat de koning niet van plan was nieuwe contacten te leggen. Die informatie lijkt zich vandaag te bevestigen.
Om duidelijkheid te krijgen over de juiste formule en de juiste personen om uit de crisis te geraken, werden al verschillende formules aangehaald. Deze gaan van een nieuwe informateur tot een nieuwe formateur, over één of meerdere bemiddelaars of meerdere informateurs.
Daarbij lijkt zich bij sommige potentiële regeringspartners een tendens af te tekenen om de CDH bij deze nieuwe fase te betrekken. Dat de koning meteen een nieuwe formateur het veld instuurt, lijkt weinig waarschijnlijk.
Discrete contacten
Momenteel vinden discrete contacten plaats. Eén van de namen die veelvuldig worden geciteerd, is die van gewezen Kamervoorzitter Raymond Langendries (CDH).
De initiatiefnemer van de staten-generaal van de democratie is tweetalig en zetelt in het Europees parlement. Ook MCC-voorzitter en ex-PSC-voorzitter Gérard Deprez wordt genoemd, net als oud-PSC-minister Melchior Wathelet, de vader het huidige gelijknamige kamerlid.
Blog DS, 24-08-2007 (avb/svh)
Believing Bart
27th August 2007, 12:40
Het is geweldig om de laatste dagen de media te volgen:
24-08: De koning zou Raymond Langendries (CDH) vandaag nog aanduiden als bemiddelaar.
Ondertussen zijn we 3 dagen verder en is er nog niks officieel verkondigd! De pers moet zich de laatste dagen en weken vooral behelpen met 'geruchten', 'roddels' en 'lekjes'. Toch prachtig hoe ze altijd weer een artikel bij elkaar krijgen geflanst!
Stel u voor dat de Koning enkele dagen gewoon niks doet: Uiteindelijk zou hij wel genoeg voorstellen kunnen lezen van waarom hij wie zou moeten aanduiden en welke personen een opdracht zouden willen aanvaarden.
Ongelooflijk toch!
Barst
27th August 2007, 13:21
Ministers van Staat moeten koning bijstaan
BRUSSEL - De koning stelt voorlopig geen nieuwe bemiddelaar/informateur aan om de gestrande formatie opnieuw vlot te trekken. Het paleis maakte even na elven bekend dat Albert de hulp inroept van 'een aantal ministers van Staat die bijzondere ervaring hebben gehad tijdens de communautaire crisissen in ons land'.
Contacten met deze deze politici moeten de koning meer inzicht verschaffen over hoe het nu verder moet. De koning en zijn raadgevers zien momenteel zelf geen oplossingen meer om de impasse te doorbreken.
De beslissing is ronduit uniek en geeft aan hoe moeilijk de kaarten liggen. De keuze voor gesprekken met ministers van Staat doet denken aan een mogelijke samenroeping van de Kroonraad. Die raad, bestaande uit de ministers van Staat en de ministers van de huidige regering en voorgezeten door de vorst, komt heel uitzonderlijk samen wanneer het land in grote moeilijkheden verkeert. Dat gebeurde voor het laatst in 1960, naar aanleiding van de onafhankelijkheid van Congo.
Voorlopig blijft onbekend wie de koning zal uitnodigen. België kent vijftig ministers van Staat, heel wat onder hen hebben ervaring met het oplossen van communautaire crissisen. Voor de hand liggende namen zijn in elk geval Jean-Luc Dehaene, (CD&V), Wilfried Martens (CD&V), Gérard Deprez (MR), Louis Tobback (SP.A), Karel Van Miert (SP.A) en Guy Spitaels (PS).
Gisterenavond werd alvast duidelijk dat het scenario om twee bemiddelaars het veld in te sturen, Raymond Langendries (CDH) en Herman De Croo (Open VLD), een heilloze optie zou worden. Zeker bij CD&V was er maar weinig animo voor een mogelijke opdracht van De Croo. De gewezen kamervoorzitter vergeleek enkele maanden geleden Vlaams-nationalisten nog met 'mentaal gehandicapten'.
De Kroonraad is tot nu toe vijf keer bijeengeroepen. Een overzicht:
16 juli 1870 : uitbreken van de Frans-Duitse oorlog
2 en 3 augustus 1914 : Duits ultimatum aan België
2 mei 1919 : Verdrag van Versailles
23 maart 1950 : Koningskwestie
18 februari 1960 : Onafhankelijkheid van Congo.
Blog DS, 27-08-2007 (bbr, lob)
Believing Bart
28th August 2007, 22:16
Wat ik mij nu de laatste dagen afvraag. 'Minister van Staat' is een titel die je krijgt? Of vergis ik mij? En wat moet je daarvoor doen? Eerste minister geweest zijn? Of iets anders? Iemand die dit simpel kan uitleggen? Hartelijk Bedankt!
Barst
29th August 2007, 00:23
Ministers van Staat
De titel van Minister van Staat is een eretitel en wordt toegekend aan (meestal politieke) personaliteiten die zich in het openbare leven bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.
Het toekennen van de titel van Minister van Staat is het prerogatief van de Koning en gebeurt bij koninklijk besluit dat wordt medeondertekend door de Eerste Minister.
Bij de benoeming wordt er steeds over gewaakt om zekere evenwichten te behouden, zowel op communautair, partijpolitiek als filosofisch vlak.
Het is een eretitel die alleen protocollair van belang is, maar waaraan geen grondwettelijke gevolgen verbonden zijn en die in geen enkel geval leidt tot enig geldelijk voordeel, noch tot enige vergoeding.
De Ministers van Staat hebben recht op een zekere vorrang bij de organisatie van officiële plechtigheden en zij beschikken tevens, in die hoedanigheid, op een A-nummerplaat.
Zij zijn geen Lid van de Regering en, bijgevolg ook niet van de Ministerraad. Zij hebben evenmin de bevoegdheid om de besluiten van het Staatshoofd mede te ondertekenen.
De Ministers van Staat hebben, als Minister van Staat, geen toegang tot de Kamer van volksvertegenwoordigers of de Senaat.
De Ministers van Staat, onder het voorzitterschap van de Koning, vormen samen echter wel de Kroonraad.
Wanneer zij zetelen in de Kroonraad, dan hebben de Ministers van Staat uitsluitend bevoegdheid tot het verstrekken van advies aan de Koning, vermits de bevoegdheid tot het nemen van de werkelijke politieke beslissingen, volgens onze Grondwet, berust bij de Koning en Zijn Regering.
Tot nu heeft de Kroonraad vijf maal vergaderd :
-16 juli 1870 : uitbreken van de Frans-Duitse oorlog
-2 en 3 augustus 1914 : Duits ultimatum aan België
-2 mei 1919 : Verdrag van Versailles
-23 maart 1950 : Koningskwestie
-18 februari 1960 : Onafhankelijkheid van Congo.
www.belgium.be (=federale (!) portaalsite :D )
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.