PDA

Bekijk de volledige versie : Schaamteloze pr-streken op Wikipedia


Barst
18th August 2007, 15:20
Schaamteloze pr-streken op Wikipedia


BRUSSEL - De olieramp met de Exxon Valdez, in 1989, veroorzaakte een ernstige milieuramp. Logisch dus dat dat ook vermeld staat in het artikel over de ramp op de online-encyclopedie Wikipedia. Alleen: Exxon denkt er anders over. Nadat iemand binnen het oliebedrijf de tekst onder handen nam, stond er te lezen dat de ramp helemaal geen negatieve impact had op het milieu. Integendeel: 'in de tien jaar erna werd een recordhoeveelheid zalm gevangen', aldus de bewerker.


Het gebeurt wel vaker dat spindoctors en individuele werknemers van bedrijven informatie op Wikipedia in hun voordeel wijzigen. Tot voor kort gebeurde het 'vandalisme' nagenoeg anoniem. Maar dankzij de Wikiscanner-software van de Amerikaanse hacker Virgil Griffith (24) werd de rol die bedrijven hierbij spelen duidelijk. Wanneer iemand een artikel wijzigt, slaat de encyclopedie het IP-adres - een uniek nummer van elke computer op het net - op, samen met de wijzigingen in kwestie. De Wikiscanner koppelt deze betekenisloze IP-nummers aan bedrijven. Er kan dan aangenomen worden dat de 'vandaal' voor de firma in kwestie werkt, of tenminste toegang heeft gehad tot een bedrijfscomputer. Sommige wijzigingen zijn duidelijk het werk van individuele werknemers - zoals iemand bij Ford die de Honda Jazz hernoemde tot 'Honda Loser'. Andere moeten negatieve associaties verdoezelen: InBev verwijderde de verwijzing naar Stella Artois uit het artikel 'wife beater', een Britse slangterm voor het bier, wegens zijn hogere alcoholgehalte.

Veel erger zijn de censuur en manipulaties die in de artikels opduiken. Zo heeft iemand bij Pepsi Cola de hele paragraaf over de schadelijke stoffen in het drankje verwijderd. ChevronTexaco verwijderde dan weer het hele artikel over biodiesel en wiste informatie over zijn illegale oliehandel met Irak. Deze witwasserij, waarmee overigens ook pr-bureaus en overheidsinstanties (zoals de CIA) zich inlaten, lijkt hier steeds minder op het werk van een individu dan van het bedrijf zelf.

Wikipedia groeide uit tot een van de meest geconsulteerde sites ter wereld, wat de aandacht trekt van belanghebbenden. Griffith hoopt met zijn software een pr-ramp te ontketenen voor de betrokken instanties en de wanpraktijken aan banden te leggen. (svm)

http://wikiscanner.virgil.gr

http://wired.reddit.com


DS, 18-08-2007

wim leenaerts
26th August 2007, 16:52
Go Virgil!