PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaamse en Franstalige kranten zien crisis anders


Barst
18th August 2007, 15:17
Vlaamse en Franstalige kranten zien crisis anders


De krantencommentaren zaterdag staan in het teken van de communautaire crisis die de oranje-blauwe formatie verlamt. De kranten in het noorden en het zuiden van het land hebben echter een andere kijk op de zaak. De meeste Vlaamse kranten zoeken de oorzaak van de crisis aan Franstalige kant, de Franstalige editioralisten vinden dat formateur Leterme zich meer boven het gewoel moet plaatsen.


Volgens De Standaard is "de schraalheid aan Franstalige argumenten" de oorzaak van de breuk in de formatiegesprekken. Reynders, Milquet en Maingain "beroepen zich op de meerwaarde van de Belgische constructie. Dat argument verliest snel aanhang in Vlaanderen. Ze zullen er echt betere
moeten verzinnen als ze het gesprek binnen het Belgische kader gaande willen houden", schrijft Bart Sturtewagen.

De Morgen is er helemaal niet zeker van dat de koninklijke tussenkomst de formatiecrisis snel kan loswrikken. "De Franstaligen hebben de Vlaamse onderhandelaars erger geschoffeerd dan ze vermoeden en ze hebben vooral laten zien dat ze zich geen moer aantrekken van Letermes monsterscore",
schrijft Yves Desmet.

Voor Luc Van der Kelen van Het Laatste Nieuws gaat het om een "geregisseerde crisis, waarbij een formateur het staatshoofd gebruikt als geheim wapen. Het zal de ijdelheid van Joëlle Milquet strelen, dat de koning een dansje moet opvoeren om haar te doen ingaan op de uitnodigingen van een noeste West-Vlaming", zegt hij.

Voor Mathias Danneels in Het Nieuwsblad spelen de Franstaligen hoog spel. "Mede door hun afwijzingsfront dreigen nu ook hardwerkende, brave Vlaamse (con-)federalisten, (virtueel) separatist te worden", schrijft hij.

Eenzelfde teneur in het Belang van Limburg: de weigering van de Franstaligen om mee te werken aan een staatshervorming dreigt de Vlaamse publieke opinie te radikaliseren. "De roep naar Vlaamse onafhankelijkheid klinkt alsmaar luider", schrijft Eric Donckier.

Voor Gazet Van Antwerpen zijn de Franstalige partijen wellicht geschrokken van de vastberadenheid bij de Vlaamse partijen. "Het schijnt bij de Franstaligen in Hertoginnedal nog steeds niet doorgedrongen dat het hun Vlaamse tegenhangers ernst is. CD&V/N-VA en Open Vld plooien ditmaal niet en zeggen op hun beurt 'non'", schrijft Dirk Castrel.


Langs Franstalige zijde menen de meeste commentaarschrijvers dat Yves Leterme moet ophouden met enkel de belangen van de Vlamingen te verdedigen.

Voor La Libre Belgique moet Leterme zich losmaken "uit de greep van zijn partij CD&V en diens kartelpartner N-VA. Leterme moet een echte arbiter worden in de onderhandelingen, meent de krant.

L'Echo meent dat er een echte ploegleider nodig is, die een federale rol op zich neemt. "Die kan niet meer louter de Vlaamse belangen verdedigen zoals toen hij aan het hoofd van de gewestregering stond",
aldus de krant.

La Dernière Heure is scherp voor de Vlaamse partijen. "Vlaanderen mag alles vragen en eisen, maar het erkent het recht van de Franstaligen niet om tegeneisen te stellen die voor een compromis zorgen", luidt het.

Le Soir zet Vlamingen en Franstaligen met de rug tegen elkaar: het Franstalige "non" tegen elke hervorming is niet houdbaar en het diktaat van de Vlamingen is niet leefbaaf in het perspectief dat beide landsdelen nog lang samen leven, klinkt het.


Blog DS, 18-08-2007 (bvb)