PDA

Bekijk de volledige versie : Studenten willen zelf kindergeld krijgen


Barst
16th August 2007, 20:50
Studenten willen zelf kindergeld krijgen


BRUSSEL - Door zelf het kindergeld te ontvangen, willen de studenten minder afhankelijk worden van hun ouders.


De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en de Fédération des Etudiant(e)s Francophones (FEF) hebben dinsdag actie gevoerd aan Hertoginnedal, waar liberale en christendemocratische onderhandelaars een federaal regeerakkoord uitwerken. Ze eisen dat de kinderbijslag voortaan rechtstreeks aan hen wordt uitbetaald. In de meeste Europese landen is dat het geval en worden de studenten, ook door de fiscus, beschouwd als zelfstandige personen. In België niet; hier zijn het de ouders die de kinderbijslag en de fiscale aftrek en de studiebeurzen ontvangen. Dat verklaart wellicht waarom studenten bij ons zo sterk aan thuis gebonden zijn.

De studentenorganisaties vragen ook dat het kindergeld - of de studievergoeding, zoals dit dan zal moeten heten - verhoogd wordt en voor elke student gelijk zou zijn.

VVS en FEF eisen een sociaal statuut dat 'emancipatorisch, minder gezinsgericht en minder ouderafhankelijk' is. Ze willen ook dat de federale regering de studiekosten drukt, onder meer met studentvriendelijke huurovereenkomsten, betere voorwaarden voor het bekomen van een leefloon en een kaart om goedkoop alle vormen van openbaar vervoer te kunnen gebruiken.

De eis lokte reactie uit bij de Raad van Ouders van de Jeugdhulp (ROJ). Die stelt dat het kindergeld een structureel deel vormt van het gezinsinkomen. Deze oudervereniging betreurt dat de studenten daar niet over nadenken, wat volgens haar bewijst dat de meesten nog altijd uit gegoede gezinnen komen. (vdy)


DS, 16-08-2007