PDA

Bekijk de volledige versie : Meer moslimverpleegstertjes


Barst
28th April 2005, 12:36
Brusselse allochtonen in het wit


BRUSSEL (belga) - Allochtone achttienjarigen in Brussel voelen zich veel sterker aangetrokken tot de opleidingen verpleegkunde dan hun leeftijdsgenoten van Belgische origine. Dat blijkt uit een studie van de Katholieke Universiteit Leuven en de Université Catholique de Louvain in opdracht van de Brusselse overheid.


De Brusselse opleidingen verpleegkunde zijn opvallend populair bij allochtone jongeren. De aantrekkingskracht is voor hen de laatste jaren drie keer zo groot (14,2 procent) als voor de Belgische achttienjarigen (4,2 procent).

Drie op de vier Brusselse allochtone meisjes die secundair onderwijs achter de rug hebben, kiezen voor een opleiding verpleegkunde in het hoger onderwijs. Tijdens het schooljaar 2003-2004 bijvoorbeeld trokken de Franstalige A1-opleidingen verpleegkunde 226 Brusselse jongeren van vreemde origine aan. Dat was zowat de helft van het leerlingenaantal.

De lage interesse bij de Belgische jongeren zou volgens de onderzoekers te wijten kunnen zijn aan de verouderde indruk die sommige Brusselse scholen geven. Migrantenjongeren zouden zich minder laten ontmoedigen door de negatieve sfeer rond de opleiding. Volgens de studie zien zij de opleiding als een kans om zich verder te ontwikkelen en opent dit een perspectief op een waardevolle job.

Bij de Franstalige Brusselaars kiest 6,4 procent na het secundair voor verpleegkunde. Het slechtst scoort de opleiding verpleegkunde bij Nederlandstalige jongeren in Brussel. Amper 2,4 procent opteert er na het secundair voor.

Dat is niet alleen minder dan in het Franstalige onderwijs in Brussel, maar blijft ook onder het aantal van Vlaanderen. De onderzoekers stelden dus vast dat het opleidingstraject verpleegkunde in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel zwak is uitgebouwd.


28/04/2005

©Copyright De Standaard