PDA

Bekijk de volledige versie : Examen aanvechten loont de moeite


Barst
10th August 2007, 14:41
Examen aanvechten loont de moeite


BRUSSEL - In examenbetwistingen haalt de helft van de studenten in beroep zijn slag thuis.


De Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen stelde in 2005, zijn eerste werkjaar, maar twee studenten volledig in het gelijk (op 36 verzoeken). Het jaar daarop trokken al 17 van de 33 studenten aan het langste eind.

Bij de Raad kunnen alle Vlaamse studenten in beroep gaan tegen examenbeslissingen. Wie bijvoorbeeld vindt dat hij voor een bepaald vak onterecht is gezakt, kan een verzoekschrift indienen. Voorwaarde is dat de student de beroepsmogelijkheden binnen zijn hogeschool of universiteit heeft uitgeput, en het verzoekschrift op tijd indient.

'Er is tegenover vorig jaar een opvallende evolutie merkbaar in het voordeel van de student', schrijft de Raad in zijn jaarverslag 2006.

De studenten kregen vorig jaar 17keer volledig gelijk en een keer gedeeltelijk gelijk. In 12 van die 18dossiers deed de student trouwens geen beroep op een advocaat. 'Het inschakelen van een advocaat is geen absolute noodzaak om met succes een beroep bij de Raad in te stellen', aldus de Raad.

Het aantal verzoekschriften is de voorbije twee jaar min of meer stabiel gebleven. In 2006 waren dat er 43. Het jaar voordien waren er 48 verzoekschriften, waarvan er 36 ontvankelijk waren. In 2005 kregen de studenten maar in 2 gevallen volledig gelijk, in 7 gedeeltelijk gelijk. In dat laatste geval vocht een student bijvoorbeeld de beoordeling van meerdere vakken aan, en kreeg hij maar in een deel daarvan gelijk.

De afgeronde zaken die de Raad van 2007 al heeft bekendgemaakt, tonen een nog groter succes voor de studenten. Van de 10verzoekschriften die ontvankelijk waren, zijn er zeven in het voordeel van de student.

De overgrote meerderheid van de dossiers behandelt een of meerdere examenbeslissingen. Andere onderwerpen zijn onder meer de tuchtmaatregelen en de toekenning van vrijstellingen.

De meeste verzoekschriften bij de Raad komen van hogeschoolstudenten, en dan nog in het bijzonder van de lerarenopleiding. Hoe dat komt, is niet duidelijk.

Van alle ontvankelijke verzoekschriften kwamen er vorig jaar 24 van mannelijke studenten en 19 van vrouwen. In de regionale spreiding spannen de Antwerpenaren de kroon. West-Vlaamse en Vlaams-Brabantse studenten zijn in de minderheid.

Wanneer de Raad de klacht van een student bevestigt, moet de hogeschool of universiteit haar beslissing herroepen. Hoeveel instellingen hun oordeel effectief veranderen en de student toch voldoende punten geven om te slagen, is niet bekend - wanneer er bijvoorbeeld een probleem is met de argumentatie, kan het ook zijn dat de cijfers behouden blijven en alleen de argumenten worden aangepast.

In zijn jaarverslag vraagt de Raad dat de instellingen daarover achteraf informatie zouden geven. Nu zijn de hogescholen en universiteiten niet verplicht de gevolgen van de raadsbeslissingen bekend te maken.

Meer informatie over het aanvechten van een examenbeslissing: Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen, Ministerie van Onderwijs en Vorming, Hendrik Consciencegebouw 7A, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel. Tel. 02-553.98.03.

www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/Raad



DS, 10-08-2007

Kenny
13th August 2007, 14:44
[QUOTE=Barst]De meeste verzoekschriften bij de Raad komen van hogeschoolstudenten, en dan nog in het bijzonder van de lerarenopleiding. Hoe dat komt, is niet duidelijk.

DS, 10-08-2007[/QUOTE]

Veel heeft waarschijnlijk te maken met de stages, die slechts zeer moeilijk objectief kunnen worden beoordeeld.