PDA

Bekijk de volledige versie : Nl - Be: 2-0


Barst
28th April 2005, 12:16
België geeft verkeersdoden voor 2002, Nederland voor 2004


BRUSSEL - Precies op de dag dat de Belgische overheid cijfers bekendmaakt over het aantal verkeersslachtoffers in 2002, pakte het Nederlandse ministerie gisteren uit met dezelfde statistieken voor 2004.


,,Het is te betreuren dat wij de verkeersstatistieken met zo veel vertraging vrijgeven, maar we zijn volledig afhankelijk van de goede wil van de politiediensten die ons de cijfers aanleveren'', zegt Roland Nardi van de federale overheidsdienst Economie en Middenstand. ,,Bovendien hebben ze in Nederland geen politiehervorming gekend.''

Ook in de toelichting bij de Belgische verkeerscijfers wijst de dienst statistiek van de federale overheidsdienst Economie erop dat de politiehervorming ,,in 2001 grote vertraging heeft veroorzaakt in de publicatie van de cijfers''. ,,De situatie is er in 2002 helaas niet op vooruitgegaan.''

Dat maakt niet alleen dat de cijfers van 2002 niet met het jaar voordien vergeleken kunnen worden. Ook moest de dienst op diverse punten een herberekening doorvoeren. Politiezones met een abnormale daling van het aantal verkeersongevallen, werden opnieuw gecontacteerd. Doorgaans bleek het niet om een reële daling te gaan.

Volgens Roland Nardi zijn de gisteren bekendgemaakte cijfers een onderschatting. Maar het roept vragen op dat de dienst bij de verkeersdoden 38 bijkomende slachtoffers moest tellen, omdat die uit een controle van de parketgegevens opdoken.

In België daalde, volgens de cijfers, het aantal verkeersdoden in 2002 met negen procent, in Nederland in 2004 met 19 procent. In absolute aantallen gaat het om 1.350 verkeersdoden in ons land, tegen 880 bij de noorderburen. Het aantal zwaargewonden daalde bij ons met acht procent (8.230 slachtoffers), in Nederland met 10 procent (9.485).

Een verklaring voor het verschil ligt waarschijnlijk in de grotere pakkans in Nederland en de snelle, administratieve afhandeling van verkeersboetes. In elk geval is duidelijk dat cijfers van 2002 nog van weinig nut zijn om het beleid in 2005 te bepalen.

28/04/2005 Filip Verhoest

©Copyright De Standaard