PDA

Bekijk de volledige versie : Wel of niet kopen in VS?


Barst
9th August 2007, 21:18
Wel of niet kopen in VS?


Door de lage dollar lijkt het voordelig dingen via internet uit Amerika te bestellen. Maar let op: over het meeste wat je bestelt, moet je wel negentien procent btw betalen en vaak douanerechten. Schrik niet.


Voor één euro krijg je momenteel zo'n 1,3620 dollar. Daarmee zit de dollar dicht op de recordstand van 27 april 2007: 1,3681 dollar per euro. Door de lage dollarstand is het aantrekkelijk via internet spullen uit Amerika te bestellen.

Over aankopen duurder dan 22 euro die je via internet uit het buitenland bestelt, ben je veelal douanerechten verschuldigd. Deze worden berekend over het aankoopbedrag inclusief eventuele porto- en verzekeringskosten. Komt het te betalen bedrag onder de tien euro uit, dan worden ze kwijtgescholden. Van alles daarboven krijg je een rekening.

De lijst met douanerechten is vastgesteld door de Europese Unie. Via de website van de douane is de lijst te raadplegen. De tarieven schommelen tussen de nul en zeventien procent. Het is moeilijk logica te ontdekken in de tarieven. Digitale camera's zijn vrijgesteld, maar over videocamera's betaal je 12,5 procent. Over schoenen betaal je zeventien procent. De lijst staat op de site van de douane, maar is erg ondoorzichtig.

Bij deze douanerechten blijft het niet. Over het aankoopbedrag inclusief portokosten en douanerechten, moet je vaak btw betalen. Afhankelijk van het product is dat zes of negentien procent. Over de luxegoederen als cd's en sieraden betaal je negentien procent, over minder luxeproducten zoals levensmiddelen en boeken betaal je zes procent.

Zowel de btw als de douanerechten moeten worden betaald aan de postbode of de koerier die het pakketje komt brengen. Ben je niet thuis dan kun je het pakketje en je rekening afhalen op het postkantoor. Pas dan hoor je dus de werkelijke prijs van je artikel.

"Pakketjes die Nederland binnenkomen, moeten door TNT of een koeriersbedrijf worden aangegeven bij de douane," licht een woordvoerder van de douane toe. "De aangever moet de verschuldigde douanerechten en btw betalen. Hij kan die vervolgens verhalen op degene voor wie het pakketje is."

Wat betaal je nou echt voor een Amerikaans product. Een kleine proef op de som. Op Amazon.com kost een Apple 30 GB iPod video black 224.99 dollar. De verzendkosten bedragen 4,49 dollar. Omgerekend is dat in totaal 168,48 euro. Over een iPod moet je twee procent douanerechten betalen. Dat is in dit geval minder dan tien euro en dus hoef je het niet te betalen. Wel moet je negentien procent btw betalen. In totaal kom je dus uit op 200,49 euro. Bij de Apple-winkel in Nederland kost hetzelfde apparaat 269 euro.

Een willekeurig Amerikaans boek over Photoshop kost bij de Selexyz-boekhandel € 39,95. Bij bol.com kostte het 32,99 euro + 1,95 verzendkosten = 34,94 euro. Bij het Amerikaanse Amazon.com kost het boek 29,69 dollar + 4,49 verzendkosten is dat omgerekend 25,10 euro. Over boeken is geen douanerecht verschuldigd, wel zes procent btw. In totaal betaal je dus 26,61 euro.

Kijk je naar duurdere producten dan is het vaak oppassen geblazen. Over camcorders ben je douanerechten en btw verschuldigd. Koop je via internet in de VS een camcorder van tweeduizend dollar, omgerekend is dat 1.468,32 euro. Over een camcorder betaal je 12,5 procent douanerecht. Dat komt neer op 183,55 euro. In totaal zit je dan al op 1.651,86 euro. Hierover betaal je nog negentien procent btw à 313,85 euro. In totaal zit je dan dus op 1.965,71 euro (de verzendkosten nog niet meegekerend) in plaats van 1.468,32 euro.

Ga je zelf naar de VS dan hoef je niet over alles duurder dan 22 euro douanerechten en btw te betalen, maar over alles hoger dan 175 euro. Nog dit jaar, zo hebben de Europese ministers van Financiën afgesproken, gaat dit drempelbedrag omhoog naar 430 euro. Wanneer precies, is nog niet duidelijk.


z24, 10-07-2007 (Barbara Nieuwenhuijsen)