PDA

Bekijk de volledige versie : Klimaatverandering bedreigt tal van Alpenplanten


wim leenaerts
6th August 2007, 13:48
Klimaatverandering bedreigt tal van Alpenplanten

Tal van planten in de Italiaanse Alpen komen momenteel honderden meters hoger voor dan vijftig jaar geleden. Diverse van deze plantensoorten dreigen binnenkort te verdwijnen omdat ze niet meer hogerop kunnen. Dat blijkt uit onderzoek door Ensconet, het Europees netwerk dat instaat voor het behoud van de zaden van inheemse planten. De resultaten hiervan werden vergeleken met een gelijkaardige studie vijftig jaar geleden.

In totaal bleken 52 van de geobserveerde plantensoorten hogerop in de bergen voor te komen dan een halve eeuw geleden. Vele kwamen nu 430 meter hoger voor. Enkele van de plantensoorten hebben inmiddels de top van de berg bereikt en zijn op korte termijn met uitsterven bedreigd. Het gaat onder meer om planten zoals de blauwe gentiaan.

De Italiaanse onderzoekers van de universiteit van Pavia, die de studie uitvoerden, schrijven deze evolutie toe aan het feit dat de temperatuur op Aarde de afgelopen 50 jaar met 1,5¡C steeg. Een plantensoort op vier op het Europese continent is in gevaar. Achthonderd soorten zijn op korte termijn met uitsterven bedreigd.

De Nationale Plantentuin van België in Meise, die deel uit maakt van Ensconet, wijst op de nefaste gevolgen van het verdwijnen van plantensoorten. "Het lijkt op zich niet zo erg, een soort meer of minder op Aarde, maar zo eenvoudig ligt dat niet. Elke plant- of diersoort is afhankelijk van andere soorten voor bestuiving, voedsel of bescherming. Dit geheel noemen we een ecosysteem. Dit zorgt ervoor dat dieren, planten en mensen op een bepaalde plaats kunnen overleven. Wanneer één soort wegvalt kan dat grote gevolgen hebben voor het geheel, ook voor de mens", aldus de Plantentuin. (belga/dm)

Bron: www.demorgen.be, 06/08/07