PDA

Bekijk de volledige versie : Scholen Randstad jagen op leraren


Barst
4th August 2007, 20:01
Scholen Randstad jagen op leraren


Rotterdam, 4 aug. Honderden scholen in het voortgezet onderwijs in de Randstad zijn nog op zoek naar leraren voor het nieuwe schooljaar, dat eind deze maand begint. De nood is volgens betrokkenen zo hoog, dat vaker onbevoegden voor de klas komen en leraren zullen moeten overwerken.


De druk op de scholen is extra groot nu de onderwijsinspectie sinds een jaar strenger controleert op het minimum aantal lesuren van 1.040 uur per jaar.

Evert Weide, directeur van Docentenbank.nl, een werving- en selectiebureau voor leerkrachten, heeft twee maal zoveel vacatures openstaan als vorig jaar zomer. Zijn bureau heeft 20 procent van de onderwijsvacatures in het bestand. Weide schat dat er 1.100 vacatures in de Randstad zijn.

Hij denkt dat de problemen om leerkrachten te vinden, vooral worden veroorzaakt door de aantrekkende arbeidsmarkt. Rald Visser, aan het hoofd van scholenbesturenorganisatie LMC dat 30 scholen bestuurt in Rotterdam, zegt nog „50 tot 60” vacatures open te hebben staan. Als het probleem deze maand niet is opgelost, moeten de leerkrachten gaan overwerken, zegt hij.

Het ministerie van Onderwijs zegt „de problematiek van het lerarentekort te kennen”. Komende maand rapporteert een commissie aan het ministerie hoe de arbeidsvoorwaarden voor leraren beter kunnen.


NRC, 4 augustus 2007