PDA

Bekijk de volledige versie : 'Berouw' na de ONTDEKTE zonde...


Barst
27th April 2005, 02:26
:rolleyes: Gevluchte doodrijder had sporen al gewist - 42-jarige chauffeur was dronken


BRUSSEL - De man die vrijdagavond in Brugge de 16-jarige Geraldine De Smet van het fietspad maaide en daarna vluchtmisdrijf pleegde, is gevonden. Het is een 42-jarige Bruggeling, die zwaar dronken was. Hij bekende de feiten. Ook zijn zoon (19) zat in de wagen.


Alain V., grafdelver van beroep, bekende maandagavond aan het gerecht dat hij vrijdag heel de namiddag met zijn vrouw op café was geweest in Assebroek. Rond 21 uur vertrok hij, een paar honderd meter verder reed hij Geraldine De Smet aan.

De vrouw van Alain V. zou in haar eigen wagen kort achter die van haar man hebben gereden. De zoon van Alain V. zat naast zijn vader. Het gerecht gaat na wat de exacte rol van moeder en zoon V. was.

In plaats van de hulpdiensten te verwittigen, sloeg de 42-jarige Bruggeling na het ongeval op de vlucht. Even later werd het meisje gevonden door een lerares van de school waar ze les volgde. Die alarmeerde meteen de hulpdiensten. De hele nacht probeerden dokters tevergeefs haar leven te redden. Het meisje overleed zaterdag.

Op de plaats van het ongeval vond de politie een stuk van een achteruitkijkspiegel en bovendien hing aan de fiets van het meisje witte lakverf, afkomstig van de auto die haar aanreed. Daardoor wist de politie vrij snel dat het ging om een witte Opel Kadett Combo van het bouwjaar 1988. Het onderzoek begon met vertraging omdat de Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen (DIV) het hele weekend onbereikbaar was. Pas maandag wist de politie dat er in West-Vlaanderen 312 witte Opel Combo's rondreden. Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) reageerde boos op het laattijdige ingrijpen van de DIV, maar volgens de dienst ging het om een eenmalig probleem.

De ouders en klasgenoten van het meisje riepen de bestuurder op zich aan te geven bij de politie. Maandagmorgen pakte de politie op basis van de gegevens van de DIV de eigenaar van de auto op. De gevluchte chauffeur was blijkbaar niet van plan zich meteen aan te geven. Hij had tijdens het weekend al eigenhandig de achteruitkijkspiegel vervangen. Hij gaf toe dronken te hebben gereden. De man heeft een blanco strafregister. Vrijdag moet hij voor de raadkamer van Brugge verschijnen.

In de marge van de gebeurtenissen in Brugge raakte nog een ander geval van vluchtmisdrijf bekend: in Brussel ging de bestuurder van een wagen ervandoor nadat hij tegen een verlichtingspaal was gebotst. De hulpdiensten vonden twee gewonde passagiers in zijn wagen. Ze moesten uit de wagen worden bevrijd, maar verkeren niet in levensgevaar.

In 2002 gebeurden 12.000 ongevallen met vluchtmisdrijf. Daarbij vielen 16 doden en bijna 1.100 gewonden. In 2003 waren er 22 dodelijke slachtoffers te betreuren bij vluchtmisdrijven. Op vluchtmisdrijf met stoffelijke schade staat een boete van 100 tot 10.000 euro en/of een celstraf van 15 dagen tot 6 maanden. Bij gewonden kunnen deze straffen worden verdubbeld. Bij dodelijke slachtoffers speelt de kwalificatie ,,onopzettelijke slagen en verwondingen''; daarvoor geldt een maximumstraf van 5 jaar.


27/04/2005 Jonas Van Puymbroeck en Mark Eeckhaut

©Copyright De Standaard