PDA

Bekijk de volledige versie : Alarm China over kwaliteit van voedsel


Barst
15th July 2007, 16:21
Alarm China over kwaliteit van voedsel


Peking, 14 juli. Gezondheidsfunctionarissen in China hebben opgeroepen tot scherper toezicht op de productie van voedsel en geneesmiddelen. Bedrog door producenten en handelaren ondermijnt de volksgezondheid, bedreigt de export en tast zelfs de slagkracht van het leger aan.


Die waarschuwing is gisteren op verschillende podia in Peking afgegeven door hoge regeringsfunctionarissen. Vice-minister van Gezondheid, Wang Longde, zei op een persconferentie dat betere coördinatie tussen de toezichthoudende instanties dringend nodig is om de kwaliteit van voedsel en geneesmiddelen te garanderen. Alleen door betere samenwerking tussen de ministeries en inspecties en door aanscherping van de wetgeving kan het geschonden consumentenvertrouwen worden hersteld, aldus minister Wang.

China kampt momenteel met een reeks schandalen rond de export van onder andere nepmedicijnen, bedorven diervoedsel en mogelijk giftige tandpasta. Maar ook in eigen land zijn consumenten op grote schaal de dupe van malafide producenten en handelaren, en van slechte hygiëne bij de voedselbereiding. Afgelopen maandag werd het voormalige hoofd van het overheidsbureau voor voedselveiligheid en geneesmiddelen (SFDA) geëxecuteerd wegens het aannemen van steekpenningen in ruil voor toelating van nepgeneesmiddelen, vooral antibiotica. De afgelopen dagen verschenen ook berichten over valse entstof tegen hondsdolheid en over noedels met snippers karton.

Gisteren meldde de China Daily dat het Volksleger beter gaat opletten bij de inkoop van etenswaren voor zijn 2,3 miljoen soldaten. Er zal alleen nog maar worden gekocht van aanbieders die voldoen aan de eisen betreffende hygiëne en veiligheid, aldus een functionaris van het logistieke bureau van het ministerie van Defensie. „Het verbeteren van de veiligheid van het voedsel is nodig om de slagkracht van het Volksleger te garanderen”, zei hij.

Op een conferentie over voedselveilig met het oog op de komende Olympische Spelen in Peking, volgend jaar, zei het nieuwe hoofd van SFDA, Shao Mingli, gisteren dat de verantwoordelijkheid voor veilig voedsel en deugdelijke geneesmiddelen in de eerste plaats bij de fabrikanten ligt. „Zij moeten het management verbeteren, zich aan de wettelijke bepalingen houden in hun bedrijf, de regelgeving eerlijk opvolgen en de veiligheid garanderen”, zei hij. „Voedsel en medicijnen zijn bijzondere producten, en fabrikanten en handelaren kunnen niet alleen maar economisch gewin najagen”. (Reuters, AP)


NRC, 14 juli 2007