PDA

Bekijk de volledige versie : Etiquetteboek helpt school in rechtszaal


Barst
14th July 2007, 17:43
Etiquetteboek helpt school in rechtszaal


Utrecht, 14 juli. Wat moet een school doen als ouders een gebedsruimte op school eisen voor hun kind? Of als een docent in een nikab verschijnt? En hoe in de klas om te springen met het onderwerp homoseksualiteit?


Voor zulke kwesties, die scholen in conflict kunnen brengen met leerlingen, docenten en ouders, schrijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen samen met de Commissie Gelijke Behandeling een gedragscode. Behalve een modern etiquetteboek is de code ook en vooral bedoeld als ruggesteun voor scholen in de rechtszaal.

Aanleiding voor de code is de rechtszaak die een docente van het Vader Rijn College in Utrecht had aangespannen tegen haar school. De docente was ontslagen omdat ze op grond van haar geloof weigerde mannen de hand te schudden. De zaak diende gisteren; de uitspraak komt nog. Met een standpunt over handen schudden in een gedragscode „had de school wellicht meer argumenten gehad in deze zaak”, zei een ingewijde in de rechtbank.

Nu de school dat niet heeft, loopt de school meer kans dat de rechter het omstreden oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling overneemt. Die stelde eind vorig jaar de school in het ongelijk omdat zij meent dat een school docenten niet kan verplichten handen te schudden. De docente eist 30.000 euro smartegeld.


NRC, 14 juli 2007