PDA

Bekijk de volledige versie : Natuurpunt koopt Vorselaars natuurgebied


Barst
4th July 2007, 15:09
Natuurpunt koopt zeldzaam intact gebied in Kempen


Het voormalige jachtgebied Krabbels-Lovenhoek in Vorselaar is 140 hectare groot. Het zal vanaf dit najaar opengesteld worden voor wandelaars. Natuurpunt betaalt er 2 miljoen euro voor.


Natuurpunt heeft gisteren een overeenkomst getekend met de familie van de Werve d'Immerseel voor de aankoop van het domein Krabbels-Lovenhoek in het Kempense Vorselaar.

Krabbels-Lovenhoek is een 140 hectare groot stuk aaneengesloten natuur. Op een zandweg en twee boswachtershuisjes na zijn er geen wegen of bebouwing. Dat is zeldzaam geworden in het versnipperde Vlaanderen. Zowel Natuurpunt als de verkopende adellijke eigenaars zijn blij dat ze deze brok natuur als geheel kunnen vrijwaren.

Het aangekochte gebied sluit bovendien aan op een groter natuurcomplex, dat in totaal meer dan 500 hectare omvat. De aangrenzende stroken blijven in handen van de oude eigenaars.

Krabbels-Lovenhoek is gevarieerd en bestaat uit oude loofbossen, natte broekbossen, voormalige heidegronden en een vrijwel intacte slingerende beekvallei. Het gebied is rijk aan planten en dieren, waaronder verschillende zeldzame soorten. Zo bloeien er kleine valeriaan, eenbes en goudveil. Gespotte vogels zijn onder meer de ijsvogel, de houtsnip, de blauwborst en de roerdomp.

Het bos herbergt eveneens een aanzienlijke populatie reeën. De voormalige eigenaars gebruikten het als jachtgebied. Zij zullen volgens de overeenkomst nog vijf jaar mogen jagen.

De natuurvereniging betaalt 2 miljoen euro voor het gebied. Zowat 80 procent van de middelen is afkomstig van subsidies van de Vlaamse overheid. De gemeente Vorselaar draagt 125.000 euro bij. De verkoop gebeurt in vier schijven, gespreid over dit en de volgende drie jaar. Natuurpunt mag meteen het volledige beheer doen, met de hulp van plaatselijke vrijwilligers.

De vereniging heeft grootse plannen met Krabbels-Lovenhoek. 'We willen onder meer de heide in ere herstellen en vennen die dichtgeslibd zijn weer openmaken', vertelt Dirk Willems. Het natuurgebied wordt voor het eerst opengesteld voor het publiek. 'Er komt een wandelpadencircuit. In het najaar zou het eerste pad feestelijk opengaan', belooft Willems.

Krabbels-Lovenhoek is het op een na grootste gebied dat Natuurpunt kon verwerven, na de 600 hectare van Averbode bos en heide, een deel van de Merodebossen op de grens van Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg.

Het is uitzonderlijk dat Natuurpunt zo'n groot stuk natuur kan kopen. 'De gemiddelde grootte is zelfs kleiner dan één hectare', zegt Stefan Versweyveld van Natuurpunt, 'normaal puzzelen we als het ware vele kleine gebiedjes tot een groter geheel samen. De voordelen van een dergelijk omvangrijk gebied is dat we meteen op grotere schaal ons beheersplan kunnen uitvoeren en dat de openstelling voor het publiek veel vlotter georganiseerd kan worden.'

Als eigenaar moet Natuurpunt een beheersplan opstellen waar jaarlijks over gerapporteerd moet worden en dat om de vijf jaar diepgaand gemonitord wordt.

www.natuurpunt.be


DS, 04-07-2007