PDA

Bekijk de volledige versie : Armoede in Derde Wereld daalt stevig


Barst
3rd July 2007, 02:25
Armoede in Derde Wereld daalt stevig


Het aantal mensen in ontwikkelingslanden dat in extreme armoede leeft is afgenomen. In 1990 moesten 1,25 miljard mensen rondkomen van minder dan een dollar per dag, in 2004 waren dat er nog 980 miljoen.


Dat blijkt uit een tussenrapport over de zogeheten Millenniumdoelen van de Verenigde Naties dat vandaag is gepubliceerd. In 2000 kwamen alle landen van de VN acht doelstellingen voor bestrijding van armoede, honger en ziektes overeen, die in 2015 bereikt moeten zijn.

Het tussenrapport dat nu halverwege die periode is verschenen constateert belangrijke vooruitgang – „zelfs in de regio’s waar de problemen het grootst zijn”. Maar de resultaten zijn gemengd.

In Afrika ten zuiden van de Sahara is het percentage mensen dat in extreme armoede leeft sinds 1990 met bijna zes procentpunten gedaald. Maar de regio ligt niet op schema om in 2015, zoals afgesproken, een halvering van de armoede te bereiken.

Sterke vooruitgang werd geboekt in Zuid- en Oost-Azië, waar de economie sterk is gegroeid. Maar in West-Azië is de extreme armoede sinds 1990 meer dan verdubbeld.

Vooruitgang is er bij het streven dat in 2015 alle kinderen naar school gaan. In Afrika is het percentage kinderen dat naar de basisschool gaat sinds 1991 gestegen van 54 naar 70 procent. Voor de Derde Wereld als geheel is sprake van een stijging van 80 naar 88 procent.

Honger bij kinderen neemt over de hele linie af, maar onvoldoende om de doelstelling van een halvering van het aantal 1990 te bereiken. In arme landen heeft gemiddeld 27 procent van de kinderen onder de vijf jaar ondergewicht, een belangrijk cijfer bij het meten van honger. In Zuid-Azië geldt dat zelfs voor 46 procent (tegen 53 procent in 1990).

Kindersterfte neemt geleidelijk af. Naar schatting stierven in 2005 nog 10.1 miljoen kinderen voor hun vijfde, grotendeels vanwege te voorkomen oorzaken.


NRC, 2 juli 2007

wim leenaerts
3rd July 2007, 12:02
Waarom staat dit bij sprokkels?
Dit is toch wel ongelooflijk goed nieuws, dat een betere plaats verdient dan in het minimalistisch aandoende 'sprokkels'! ;)
Hopen dat de trend zich voortzet.
Maar wel in combinatie met een afname van welvaart in de Westerse wereld, want anders gaat ons aardbolletje het niet kunnen trekken vrees ik...

Barst
3rd July 2007, 12:29
[QUOTE=wim leenaerts]Waarom staat dit bij sprokkels?[/QUOTE]
[FONT=Trebuchet MS]Overschot van gelijk! Mea maxima culpa!![/FONT] :doh:

Barst
3rd July 2007, 12:56
Alweer een slecht rapport


In 2000 gaven de wereldleiders zichzelf vijftien jaar de tijd om armoede, ziekte en onwetendheid te halveren. Gisteren kregen ze van Ban Ki-moon hun tussentijds rapport. En dat was niet echt schitterend. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties waarschuwde dat zonder bijkomende inspanning van de rijke landen de 'Millenniumdoelstellingen' in 2015 niet worden gehaald.


Niet dat er helemaal geen vooruitgang werd geboekt. Maar die is ruim onvoldoende en vooral heel slecht gespreid. Zwart Afrika blijft de armste plek ter wereld.

De oorzaken van armoede en onderontwikkeling zijn complex en derhalve zijn er ook geen simpele oplossingen. Westerse vrijgevigheid in een bodemloos Afrikaans vat gieten, helpt niet. In zoverre hebben critici van de 'hulpverleningsindustrie' overschot van gelijk. Oorlog, corruptie en wanbeheer zijn inderdaad grote boosdoeners.

Maar Ban Ki-moon laat er geen twijfel over bestaan: het slechte resultaat is ook toe te schrijven aan het gebrek aan hulp. 'Het gebrek aan een beduidende toename van de officiële ontwikkelingshulp maakt het zelfs voor goed bestuurde landen onmogelijk de Millenniumdoelstellingen te bereiken', stelt de VN-topman.

De acht belangrijkste industrielanden, de G8, beloofden twee jaar geleden in het Schotse Gleneagles om de hulp voor Afrika tegen 2010 te verdubbelen. In werkelijkheid is er sprake van een daling in reële termen. Slechts vijf donorlanden halen de VN-norm van 0,7 procent van hun bbp. België is daar niet bij.

Hulp bieden is een morele plicht. Maar het is ook puur eigenbelang. Rijke westerlingen moeten beseffen dat armoede, ziekte, onwetendheid en falende staten aan de andere kant van de wereld een bedreiging voor hun eigen welvaart en veiligheid kunnen betekenen. En dat de beste manier om die te beschermen niet in de eerste plaats militair geweld is.

Het voorbije weekeinde kregen we, met de mislukte aanslagen in Londen en Glasgow, andermaal een bewijs van de verwevenheid, de mondialisering, van conflicten en problemen.

Uit onderzoek naar vorige aanslagen is gebleken hoe ingewikkeld en veelzijdig de motieven van de daders van dergelijke wandaden zijn. De nieuwe Britse premier Gordon Brown gaf de indruk te begrijpen dat een succesvolle remedie even veelzijdig moet zijn. De simplistische aanpak van de Amerikaanse president George Bush, waaraan Tony Blair hand- en spandiensten verleende, heeft al te veel schade berokkend. Browns weloverwogen woordkeuze en vooral zijn vaststelling dat er 'harten en geesten' moeten worden gewonnen, stemde hoopvol. En hoe kunnen die worden gewonnen? Met - onder meer - een extra inspanning voor eerlijke handel, alfabetisering en ontwikkeling.


DS, 03-07-2007 (Evita Neefs)