PDA

Bekijk de volledige versie : Israëlische "atoomspion" opnieuw zes maanden in de cel


Barst
2nd July 2007, 18:31
Israëlische "atoomspion" opnieuw zes maanden in de cel


De Israëlische kerntechnicus Mordechai Vanunu, die veroordeeld werd wegens spionage, moet opnieuw zes maanden de cel in. Een rechtbank in Jeruzalem veroordeelde Vanunu wegens een overtreding van de bepalingen van zijn voorwaardelijke vrijlating, aldus Israel Radio vandaag.


De 52-jarige Vanunu verliet drie jaar geleden de cel, nadat hij een gevangenisstraf van achttien jaar had uitgezeten voor het vrijgeven van foto's en informatie over het Israëlische nucleair programma.


Mossad

De vroegere technicus van de kerncentrale Dimona in de Negev-woestijn werd eind september 1986 door agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad van Rome naar Israël ontvoerd, omdat hij details uit het Israëlische kernwapenprogramma aan de Sunday Times had verteld.


Vrijlating

De Israëlische autoriteiten koppelden beperkingen aan zijn vrijlating, zoals het verbod op reizen naar het buitenland en het praten met buitenlandse media.


Bethlehem

Een rechtbank in Jeruzalem verklaarde eerder dit jaar dat Vanunu de beperkingen van zijn invrijheidstelling al veertien keer had overschreven. Zo zou hij contact hebben gehad met journalisten en een bezoek hebben gebracht aan Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. (belga/hln)


Blog HLN, 02/07/07 16u53

Barst
12th October 2011, 00:33
'Nucleair spion' Vanunu mag Israël niet uit


Het Israëlische hooggerechtshof heeft het verzoek tot emigratie van de voormalige Israëlische atoomtechnicus Mordechaï Vanunu verworpen. Dat melden verscheidene media vandaag. Vanunu werd begin augustus vrijgelaten na het uitzitten van een celstraf van bijna drie maanden. Hij was veroordeeld omdat hij een hem opgelegd verbod tot contact met buitenlanders met voeten had getreden.


De man had al 18 jaar gevangen gezeten na te zijn veroordeeld voor 'spionage' omdat hij atoomgeheimen van de joodse staat aan de Londense krant Sunday Times had doorgespeeld. Die publiceerde daarop de informatie. Als vroegere technicus in de kerncentrale van Dimona kwam hij in april 2004 vrij. Sindsdien werd hij meer dan 20 keer aangeklaagd wegens het niet respecteren van de opgelegde vrijheidsbeperkingen.

Vanunu werd christen en beschouwt zich niet meer als een Israëli. Hij heeft sinds zijn vrijlating vergeefs om politiek asiel gevraagd in westerse landen. Israël heeft nooit toegegeven een kernarsenaal te hebben. Op basis van het getuigenis van Vanunu denken buitenlandse specialisten dat de joodse staat 100 tot 300 kernkoppen heeft.


Blog HLN, 07/10/11 (dpa/adv)

Michael Van Deun
12th October 2011, 14:21
Dit vind ik nu een artikel waar ik het moeilijk bij heb. Zowel om op te reageren, als om eigenlijk iets concreet over te voelen en verwoorden.
Enerzijds vind ik het volkomen normaal dat de man gevangenisstraf heeft gekregen, en dat hem nu ook sancties worden opgelegd wat betreft zijn toekomst. Maar anderzijds stel ik mij ook beetje vragen bij heel het gebeuren. De man heeft namelijk al een aantal misdaden begaan die grote effecten hadden kunnen hebben, dit is gelukkig niet gebeurd. Is het dan wel verantwoord om zo iemand vrij rond te laten lopen in de samenleving, die hij onrechtstreeks in groot gevaar kan brengen? Daar ligt juist voor mij de moeilijkheid. Ik vind het namelijk niet verantwoord gezien zijn verleden, maar mensen kunnen veranderen. Mensen verdienen een tweede kans, net zoals elke leerling elke les een nieuwe kans verdient. Maar is dat eerste dan een argument om iemand achter slot en grendel te steken? Want als dit gebeurd, moet de halve wereld worden opgesloten bij wijze van spreken. Dat is ook niet echt effectief en optimaal voor de samenleving. Een moeilijke situatie ...