PDA

Bekijk de volledige versie : Raad van Europa: godslastering geen misdrijf


Barst
30th June 2007, 14:40
Raad van Europa: godslastering geen misdrijf


Godslastering mag niet beschouwd worden als een daad die onder de strafwetgeving valt. Dat staat in een unaniem goedkeurde aanbeveling van de parlementaire Assemblee van de Raad van Europa aan de 47lidstaten van de organisatie.


De Assemblee verwijst naar het 'belang van eerbied voor de culturele en religieuze diversiteit in Europa'. Maar ze vindt dat men een onderscheid moet maken tussen een morele veroordeling van een belediging van een godsdienst en een strafrechtelijke.

Volgens de parlementsleden moeten de staten het mogelijk maken dat er 'open debatten plaatsvinden over zaken die betrekking hebben tot godsdienst en godsdienstige overtuigingen'. Ze roepen alle lidstaten op om blasfemie uit het strafrecht te halen.

In Europese landen als Groot-Brittannië, Nederland, Finland, Duitsland en Oostenrijk is godslastering nog wettelijk strafbaar, ook al worden die wetten niet meer toegepast, aldus het rapport dat werd voorgesteld door de Finse socialiste Sinikka Hurskainen.

De aanleiding tot het debat en het rapport waren de felle protesten en het geweld in de moslimwereld in 2005 na de publicatie van Mohammed-cartoons in de Deense krant Jyllands Posten.


DS, 30-06-2007 (reuters)