PDA

Bekijk de volledige versie : Gemeenten willen geen namen van illegalen doorgeven


Barst
29th June 2007, 17:37
Gemeenten willen geen namen van illegalen doorgeven


Den Haag, 29 juni. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wijst de oproep van het kabinet af om illegalen die waarschijnlijk niet onder de pardonregeling vallen, aan te melden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).


Staatssecretaris Albayrak (Vreemdelingenzaken, PvdA) riep gemeenten op gegevens van deze illegalen door te geven zodat zij ze snel kan uitzetten. Deze oproep heeft tot onrust en verdeeldheid onder burgemeesters geleid.

De Haagse burgemeester Wim Deetman (CDA), ook voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) distantieerde zich vanochtend schriftelijk van de oproep van Albayrak. „Gemeenten houden geen lijsten bij van illegale vreemdelingen.” Volgens Deetman moeten burgemeesters alleen gegevens van illegalen doorgeven die wel een burgemeesterverklaring krijgen. „Dat is de afspraak die is gemaakt tussen de VNG en justitie.” Overigens staat het gemeenten vrij toch aan de oproep van Albayrak te voldoen.

Uitgeprocedeerde asielzoekers – die niet in de administratie van de IND voorkomen en illegaal in Nederland verblijven – hebben een burgemeestersverklaring nodig dat zij in 2006 onafgebroken in Nederland waren. Anders kunnen zij niet voor de pardonregeling in aanmerking komen. Tijdens een spoeddebat deze week zei Albayrak dat ze van burgemeesters ook de gegevens hoopte te ontvangen van de illegalen die niet voor zo’n verklaring in aanmerking komen, zodat zij ze kon uitzetten. In dat debat uitten verschillende rechtse partijen bezwaren tegen de belangrijke rol van burgemeesters bij de uitvoering van de pardonregeling. Linkse burgemeesters zouden de regeling te ruimhartig uitleggen. Albayrak vond dat een „schokkend” gebrek aan vertrouwen in de professionaliteit van burgemeesters.

De Hilversumse burgemeester Ernst Bakker (D66) weigert gegevens te verstrekken van illegalen die van hem uiteindelijk geen burgemeestersverklaring krijgen. Volgens hem is het „verraad” om illegalen aan te geven die „in vertrouwen” aan de burgemeester komt vragen of hij pardon kan krijgen, zo zei hij vanochtend.

„Dat is vals sentiment”, zegt burgemeester Jacques Wallage (PvdA) van Groningen. Hij vindt dat burgemeesters ook gegevens van illegalen moeten doorgeven die geen burgemeesterverklaring krijgen. Wallage: „Het besluit of iemand voor pardon in aanmerking komt moet de staatssecretaris nemen, niet de burgemeester. De voorkant van de pardonregeling is meer dan fatsoenlijk geregeld, dan moeten wij niet weglopen voor de vervelende achterkant”.


NRC, 29 juni 2007