PDA

Bekijk de volledige versie : Europese grondwet: de basics...


Barst
25th April 2005, 22:11
Hoofdpunten uit de Europese Grondwet


In december 2001 gaven Europese leiders het startsein voor een grondige hervorming van de Europese Unie. De regeringsleiders formuleerden tijdens een top in Laken i drie uitdagingen waarvoor de EU zich gesteld zag:
-het verkleinen van de kloof tussen de burger en de Europese instellingen in Brussel, Luxemburg en Straatsburg
-hervorming van het Europese institutionele bouwwerk om als Europese Unie te kunnen blijven functioneren na de uitbreiding met tien nieuwe lidstaten
-versterking van de positie van de Europese Unie in de wereld


Tijdens de top van 17-18 juni 2004 i bereikten de Europese leiders een akkoord over de Europese Grondwet, die zij op 29 oktober 2004 hebben ondertekend. Nu zijn de parlementen uit alle 25 EU-lidstaten aan zet. Zij hebben tot 1 november 2006 de tijd om de Europese Grondwet te ratificeren, eventueel na een referendum.

Het verkleinen van de afstand tussen Brussel en de Burger

Om de kloof tussen Brussel en de Europese burgers te dichten, heeft de Europese Grondwet een belangrijke rol gegeven aan nationale parlementen en aan maatschappelijke organisaties die het EU-wetgevingsproces kunnen beïnvloeden met nieuwe instrumenten, zoals de subsidiariteitstoets en het burger-initiatief. Ook het Europees Parlement, dat rechtstreeks door burgers gekozen is, krijgt meer bevoegdheden.

Verder kan men stellen dat de Europese afspraken voor de burger nu overzichtelijk zijn, omdat de Europese Grondwet alle onderlinge afspraken in één document heeft samengevat. Ook zijn maatregelen genomen om de transparantie van Europese instellingen te verbeteren door vele beleidsstukken openbaar te maken.

Ten slotte vond een grondige herziening plaats van de regelgeving over een Europese aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit, terrorisme en het indammen van het aantal asielzoekers, zodat 'Europa' op deze gebieden meer slagkracht heeft.


Een flexibel en slagvaardig functioneren van Europese instellingen in een Unie van 25 lidstaten

Om een goed functioneren van Europese instellingen in een Unie van 25 lidstaten te blijven garanderen, is de interne organisatie van deze instellingen op vele punten aangepast. Zo is het aantal leden van de Europese Commissie beperkt, zijn de stemprocedures in de Raad van Ministers herzien, en is de werkwijze van het Europese Hof van Justitie gestroomlijnd. Tevens is het aantal wetsinstrumenten drastisch beperkt.

Ook zijn de spelregels geformuleerd waaraan lidstaten zich moeten houden als zij hun EU-lidmaatschap niet willen verliezen (ze moeten de gemeenschappelijke waarden naleven en doelstellingen onderschrijven). Ten slotte is de mogelijkheid geopend om de Europese Unie vrijwillig te verlaten.


Een prominente rol voor de Europese Unie op het wereldtoneel

Om Europa een solide rol op het wereldtoneel te laten spelen, bevat de Europese Grondwet artikelen over de waarden en doelstellingen van de Europese Unie. Belangrijk is dat de EU mensenrechten, vrije marktwerking en duurzame ontwikkeling wereldwijd wil stimuleren. Artikelen over het nabuurschap moeten goede relaties met de directe buren van de Unie blijven garanderen.

Verder zijn er mogelijkheden voorzien voor een gezamenlijk militair optreden onder EU-vlag. Ten slotte heeft de EU rechtspersoonlijkheid gekregen, zodat zij als organisatie vertegenwoordigd kan zijn in internationale instellingen als de VN.


http://www.grondweteuropa.nl/

Barst
26th April 2005, 00:41
'Neen' leidt in Nederlandse EU-peilingen


DEN HAAG (anp, ap) - Nederland stemt in meerderheid tegen de Europese grondwet. Van de Nederlanders is op 1 juni 58,2 procent tegen en 41,8 procent voor. Dat blijkt uit een eerste tussenpeiling op referendumwijzer.nl, waaraan 7.500 mensen mee hebben gedaan. De internetpeiling is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).


Onderzoek door Peil.nl/Maurice de Hond liet zaterdag zien dat maar 32 procent van de bevolking op 1 juni van plan is te gaan stemmen over het referendum. De Hond kwam tot een percentage van 52 dat tegen is. Het percentage tegenstemmers is het grootst onder de aanhang van de Groep Wilders. Van hen wijst liefst 90 procent de grondwet af. PvdA-kiezers zijn het meest verdeeld, 49 procent zegt voor te zijn, 51 procent tegen.

Tijdens een toespraak voor het Europacollege in Brugge gisteravond zei de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende dat de tegenstanders van de grondwet ,,alleen angst te bieden hebben en geen vooruitzicht op een betere toekomst geven''.

www.referendumwijzer.nl


26/04/2005

©Copyright De Standaard