PDA

Bekijk de volledige versie : Flitspaal met laser dient zich aan


Barst
20th June 2007, 18:21
Flitspaal met laser dient zich aan


Als de wet aangepast is, kunnen roterende lasers ingezet worden in de strijd tegen snelheidsovertreders.


De klassieke snelheidsmeters werken met een radar, gebaseerd op het dopplereffect (de frequentie van de weerkaatste golven verschuiven naargelang de snelheid). Gisteren demonstreerde het bedrijf SIM Security & Electronic System zijn gamma Traffic-Observer, dat gebruik maakt van een roterende laser. De gepatenteerde techniek heeft volgens Carl Schwenke van SIM grote voordelen. Zo is het meettoestel gemakkelijker te plaatsen (geen uitlijning nodig), houdt het de verschillende rijstroken en rijrichtingen tegelijk in het oog, en kan het spookrijders detecteren... Het kan ook op moeilijke plaatsen als tunnels, bochten en viaducten geposteerd worden waar radars het minder goed doen.

Een lasersnelheidscamera van Traffic-Observer is duurder (tussen 50.000 en 150.000 euro) dan zijn concurrenten, maar kan tijd en personeelskosten uitsparen, volgens Schwenke.

Traffic-Observer heeft zijn sporen al in Zwitserland verdiend. Vlaanderen en België zijn een volgende stap. SIM laat zijn toestellen homologeren en verwacht dat dat tegen nieuwjaar rond is.

Bij de Vlaamse overheid, bevoegd voor de plaatsing van de flitspalen, is te horen dat er federaal nog een wetsaanpassing nodig is vooraleer de laser hier mag. Het vigerende kb laat snelheidsmetingen toe met doppler-radars en met lussen in het wegdek.

Economische Zaken werkt aan een nieuwe wettekst om ook de lasers groen licht te geven. Het gebruik van digitale beelden en hun beveiliging werd wel al wettelijk geregeld. Vlaanderen laat van een viertal fabrikanten de digitale apparatuur testen en zal eerlang alleen nog digitale toestellen bestellen.

De politie verwacht veel van de digitalisering. De digitale flitsfoto's kunnen draadloos overgeseind worden naar de politiecomputer. Dat kan de capaciteit om overtredingen vast te stellen en pv's te verwerken liefst vertienvoudigen. De hogere verwerkingscapaciteit maakt het mogelijk in meer flitspalen een camera te stoppen. Vandaag zit er een camera in één op de drie palen, afwisselend.

Een snelheidsmeter van Traffic-Observer, ingebouwd in een vangrail, circuleerde al eens op internet met de waarschuwing dat hij zich aan de Kennedytunnel bevond. Dat klopte niet, het was aan de Zwitserse Gothardtunnel. (ty)


www.traffic-observer.be

www.mobielvlaanderen.be/flitspalen


DS, 20-06-2007