PDA

Bekijk de volledige versie : Lid Ku Klux Klan na 40 jaar veroordeeld


Barst
16th June 2007, 18:00
Lid Ku Klux Klan na 40 jaar veroordeeld


Een lid van de Ku Klux Klan is donderdag door een jury schuldig bevonden aan de in 1964 gepleegde moord op twee zwarte tieners in Mississippi. De nu 71-jarige James Ford Seale was destijds ook al in beeld als verdachte, maar het Openbaar Ministerie kon de verdenking tegen hem toen niet hard maken.


Bijna 43 jaar na de moord, in januari van dit jaar, werd hij opnieuw aangeklaagd, deze keer op grond van belastende verklaringen van een mede-Klan-lid, Charles Marcus Edwards. Het Openbaar Ministerie erkende dat het 'een pact met de duivel' had gesloten door Edwards immuniteit te bieden, maar het was de enige manier om gerechtigheid te bekomen.

Edwards getuigde dat James Seale behoorde tot dezelfde afdeling van de Ku Klux Klan, die geleid werd door de vader van Seale. De beklaagde Seale ontkende dat hij lid was van de Klan.

De slachtoffers waren twee 19-jarige jongens die stonden te liften, Charles Moore en Eddy Dee. Ze werden door Klan-leden opgepikt en naar een bos gebracht, waar ze werden afgetuigd. Daarna werden ze in de koffer van Seales Volkswagen gestopt en naar een boerderij gereden. Vervolgens brachten hun moordenaars Moore en Dee naar de Mississippi. Ze werden, vastgebonden aan zware gewichten, in de rivier gegooid en verdronken.

'Ik dank de heer dat er gerechtigdheid is gekomen', zei de zuster van Henry Dee na de uitspraak. Op 24 augustus stelt de rechter de strafmaat vast. Seale kan maximaal levenslang krijgen.

De moord op Moore en Dee is een van een reeks oude moordzaken uit de tijd van de strijd voor gelijke burgerrechten die door de federale justitie zijn heropend.

Al in drie gevallen heeft dat geleid tot een veroordeling. In juni 2005 werd de toen 80-jarige Edgar Ray Killen, voormalig lid van de Ku Klux Klan, schuldig bevonden aan doodslag op drie burgerrechtenactivisten in Mississippi in 1964. In 2002 werd Bobby Frank Cherry veroordeeld voor de moord op vier zwarte meisjes bij het opblazen van een kerk in Birmingham in 1963.


DS, 16-06-2007