PDA

Bekijk de volledige versie : Sarkozy wil Blair als eerste president van EU


Barst
16th June 2007, 17:21
Sarkozy wil Blair als eerste president van EU


President Nicolas Sarkozy van Frankrijk pusht premier Tony Blair van Groot-Brittannië om de eerste voorzitter van de Europese Unie te worden, zo schrijft de Financial Times. Blair legt eind juni zijn functie neer.


Campagne

Volgens de Britse economische krant voert Sarkozy bij zijn Europese ambtgenoten campagne voor Blair. De Financial Times vernam in Duitse diplomatieke kringen dat de Franse president zijn plan onder meer voorlegde aan bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, dat momenteel het voorzitterschap van de EU waarneemt.


Geen hoge functie meer

De diensten van de Britse premier zeiden in een reactie dat Blair (54) na 27 juni geen hoge politieke functie meer wil bekleden. "De eerste minister heeft in het verleden duidelijk aangegeven dat hij niet meer op de voorgrond van het politieke leven wil treden", zei een woordvoerder van Downing Street.


Permanente voorzitter

Het nieuwe Europese verdrag dat volgende week op een topbijeenkomst in Brussel besproken zou worden, omvat de aanwijzing van een permanente voorzitter van de Europese Raad in 2009 in de plaats van een voorzitterschap dat om de zes maanden wisselt tussen de 27 lidstaten van de EU.


Blog HLN, 16/06/07 10u43