PDA

Bekijk de volledige versie : Fatsoen en respect centraal in beleid


Barst
14th June 2007, 18:30
Fatsoen en respect centraal in beleid


Den Haag, 14 juni. Het kabinet wil het fatsoen in het maatschappelijke verkeer en een respectvolle omgang tussen mensen bevorderen in de Nederlandse samenleving. Daartoe zal het moeilijker worden een vergunning te krijgen voor bijvoorbeeld urban-feesten waar seksuele uitspattingen plaatsvinden.


Ook worden de media via gedragscodes meer aan banden gelegd om een dam op te werpen tegen verloedering in onder meer realityprogramma’s en videoclips. Verder wordt aangifte van discriminatie serieuzer behandeld dan nu en moeten er gedragscodes komen in buurten, wijken, scholen en sportverenigingen.

Dat zijn enkele maatregelen uit het zogenoemde beleidsprogramma dat premier Balkenende (CDA) en de vice-premiers Bos (PvdA) en Rouvoet (CU) vanmiddag hebben gepresenteerd. Het stuk, dat de titel Samen werken samen leven heeft, bestaat uit 74 voorstellen voor de komende jaren en tien grotere projecten. In het boekwerkje, dat als bijlage geldt voor het regeerakkoord, staan de gesprekken die het kabinet de afgelopen periode voerde met de mensen in het land centraal. Op bijna elke pagina staan foto’s van burgers met citaten wat zij van de problemen vinden in het land. Premier Balkenende: „Ik heb veel gehoord dat mensen meer ruimte willen krijgen en minder strakke richtlijnen uit Den Haag willen.” Bos zei dat hij „ook als PvdA-leider” tevreden is over de voorstellen. „Er staat in dat zoveel mogelijk mensen moeten meedoen en dat we de armoede gaan bestrijden.”

De linkse partijen SP en GroenLinks noemen het programma echter teleurstellend. Volgens Tweede Kamerlid Agnes Kant (SP) is het „niet meer dan het regeerakkoord, maar dan met plaatjes”. „We mogen nog een keer honderd dagen wachten, tot Prinsjesdag, om meer te horen.” Het CDA is tevreden over het programma. „Ik heb honderd dagen in afwachting geleefd, maar het is zo vaag”, zegt GroenLinks-leider Femke Halsema. Punten die wel concreet zijn, zijn juist een verslechtering ten opzichte van het regeerakkoord, aldus Halsema. Zo staat er in het akkoord dat het aantal schoolverlaters in 2012 moet zijn gehalveerd. „Maar eerder hadden ze het nog over 2010.” VVD-leider Mark Rutte zegt dat het kabinet „de indruk wekt dat de politiek alle problemen van mensen oplost.”

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om bordelen helemaal te weigeren binnen hun gemeente en onderzocht wordt of mensen die ‘gebruik’ maken van illegale prostituées vervolgd kunnen worden. Om de veiligheid te vergroten wil het kabinet in 2010 een nieuw identificatiesysteem ingevoerd hebben voor mensen die in de gevangenis zitten. Er worden buitenlandse toponderzoekers aangetrokken en er komt en een promotiestelsel gericht op excellentie naar Amerikaans model. Universiteiten en kennisinstellingen worden in staat gesteld zich meer van de opbrengsten van intellectueel eigendom toe te eigenen. Het aantal schoolverlaters moet in 2012 gehalveerd zijn tot 35.000 mensen. Ondernemers moeten makkelijker een eigen bedrijf op kunnen richten.

Het kabinet wil woningcorporaties laten meebetalen aan het realiseren van brede scholen in de achterstandswijken. Er worden 2.500 extra banen gecreëerd voor de combinatie van onderwijs, buitenschoolse opvang en sport. Maatschappelijke stage is bedoeld voor inburgering. Jongeren die zo’n stage lopen kunnen fungeren als inburgeringsbuddy. Er komt een website, kiesbeter.nl, waar mensen in 2011 kunnen zien hoe de kwaliteit van ziekenhuizen is bij het bestrijden van tachtig aandoeningen.

De verdeling van de in totaal tien miljard euro aan nieuw beleid en lastenverlichting is nader gespecificeerd. De zeven miljard nieuw beleid is nader verdeeld, maar nog niet definitief. Dat geldt ook voor de lastenverlichting. De financiële invulling zal pas met prinsjesdag worden gepresenteerd.


NRC, 14 juni 2007