PDA

Bekijk de volledige versie : 34% van de Britten kan niks sparen


Barst
23rd April 2005, 02:07
Eén Brit op drie verdient niet genoeg om te kunnen sparen


Eén Brit op drie heeft een te laag loon of te hoge kosten om geld opzij te kunnen zetten voor de toekomst. Dat blijkt uit een rondvraag bij 2.000 mensen door het bedrijf Mintel, dat zich bezighoudt met marktonderzoek.


Ongeveer 34 procent van de Britse volwassenen zet geen geld opzij voor pensioen of noodgevallen, in cijfers zijn dat minstens 16 miljoen mensen. Bij diegenen die wel sparen, zet 44 procent maandelijks minder dan 145 euro opzij. "Dat is een zeer laag bedrag als je weet dat daarin nog de sociale bijdrage voor het pensioen zit", benadrukt Mintel. "Dat gespaarde bedrag komt overeen met 3 pond (4,5 euro) of de gemiddelde prijs voor twee koffies". Globaal gezien sparen de Britten gemiddeld 310 euro per maand.

Zeer verontrustend

"Gezien de toenemende noodzakelijkheid voor het hele land om het globale spaarniveau te vermeerderen, zijn deze resultaten zeer verontrustend, vooral inzake pensioenen", stelt Paul Davies, analist bij Mintel. "Te lage lonen, in combinatie met te hoge kosten, zorgen ervoor dat heel wat mensen niet kunnen sparen", voegde hij er aan toe. Bijna 40 pct van de volwassenen zou meer sparen als ze meer verdienden en 19 pct zou meer geld opzij zetten als ze niet zoveel belast zouden worden op de opbrengst van het spaargeld, aldus Mintel.

Zeventien procent zou daarenboven geneigd zijn om meer te sparen als de regering een gelijk deel zou bijdragen aan het individuele gespaarde bedrag. 16 procent vindt het dan weer onnodig om te sparen omwille van de te lage rentes.

Tot slot stelt Mintel dat er meer vrouwen (38%) zonder spaargeld zijn dan mannen (30%). Dat is een "echt punt van ongerustheid", aangezien vrouwen langer leven dan mannen. (belga)

Weblog HLN, 22/04/05 01u20