PDA

Bekijk de volledige versie : Nederlands kankerfonds belegde in tabaksfabrikanten


Barst
10th June 2007, 15:35
Nederlands kankerfonds belegde in tabaksfabrikanten


Het Nederlandse Koningin Wilhelmina Fonds Kankerbestrijding heeft ruim 300.000 euro belegd in de vier grootste tabaksfabrikanten. Dit gebeurde via beleggingsfondsen, zo blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Zembla. KWF Kankerbestrijding is van plan zo snel mogelijk een einde te maken aan de beleggingen in tabak. "Dit is in strijd met ons beleggingsbeleid", zegt een woordvoerder.


De organisatie zegt regelmatig de beleggingsportefeuilles te controleren. "Wij beleggen risicoarm door in heel veel verschillende bedrijven te investeren. Niet iedereen weet daarom op elk moment wat er in de fondsen zit, maar we gaan voorkomen dat dit opnieuw gebeurt." De organisatie benadrukt dat het gaat om 0,21 procent van het totaal belegde bedrag."

Ook andere goede doelen in Nederland beleggen in controversiële bedrijven. De Koninklijke Redding Maatschappij zou via fondsen beleggen in makers van clusterbommen en landmijnen; het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft belegd in vervuilende kolenmijnen, oliewinning in de Amazone en in de dictatuur van Myanmar. Tegen dit land geldt een VN-boycot in verband met mensenrechtenschendingen. Ook de Dierenbescherming zou in Myanmar beleggen, evenals in bedrijven die dierenbestrijdingsmiddelen produceren.


Blog HLN, 10/06/07 11u39