PDA

Bekijk de volledige versie : Rechter: TorrentSpy moet gebruikers bespioneren


wim leenaerts
10th June 2007, 10:54
Rechter: TorrentSpy moet gebruikers bespioneren

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft de zoekmachine TorrentSpy verplicht om gedetailleerde gegevens over gebruikers bij te houden. De logs moeten vervolgens aan de Mpaa verstrekt worden.

De Mpaa spande in februari vorig jaar processen aan tegen een aantal grotere torrentsites, en in de zaak tegen TorrentSpy werd op 29 mei jongstleden een opmerkelijke uitspraak gedaan. Hoewel de zoekmachine in zijn privacystatement verklaart dat er nooit gegevens zullen worden verzameld over gebruikers die daar geen toestemming voor hebben verleend, wil de Californische rechter Jacqueline Chooljian dat er voortaan uitgebreide logbestanden over de bezoekersactiviteiten worden bijgehouden. Even opmerkelijk is dat de uitspraak geen veroordeling inhoudt: Chooljian is een discovery judge, die moet zorgen dat voor de behandeling van een zaak voldoende informatie voorhanden is. Het vonnis werd al op 29 mei jongstleden geveld, maar werd tot gisteren geheimgehouden. Het is niet bekend waarom de geheimhouding nodig werd geacht; mogelijk wilde de onderzoeksrechter niet dat de logactiviteiten door de onvermijdelijke publiciteit werden gehinderd. Voor zover bekend is TorrentSpy overigens nog niet met het aanleggen van de gevraagde bestanden begonnen.

Naar verluidt is dit de eerste keer in de geschiedenis dat een website door de rechter wordt gedwongen om informatie te gaan verzamelen. Een advocaat van de Electronic Frontier Foundation noemde de uitspraak 'ongekend', en zei dat het aanspannen van een rechtszaak onvoldoende grond biedt om te bepalen welke informatie een website moet gaan bijhouden. TorrentSpy heeft nog drie dagen om hoger beroep tegen deze uitspraak aan te tekenen. Of dat gaat gebeuren is nog onduidelijk, maar Ira Rothken, advocaat van de site, toonde zich strijdbaar: 'TorrentSpy zal nog eerder Amerikaanse bezoekers blokkeren dan dat het de gevraagde gegevens gaat verzamelen. Als deze uitspraak standhoudt, betekent het dat websites die zelfs maar in een rechtszaak verwikkeld raken, gedwongen kunnen worden om hun eigen privacybeleid te negeren.' Interessant is tenslotte ook de vraag wat er gebeurt als TorrentSpy erin slaagt om dit vonnis te laten annuleren: als Chooljian het overleggen van de logbestanden essentieel acht, zou het uitblijven daarvan wel eens tot afstel voor het Mpaa-proces kunnen leiden.

Bron: www.torrentfreak.com